НОВИНИ


Богомил Николов: Опашките за олио бяха пазарен тест

0 3318 14.03.2022
Богомил Николов: Опашките за олио бяха пазарен тест
Богомил Николов БГНЕС

С опашките за горивата и за олио видяхме един пазарен тест, който показа, че пазарът сам преодолява такива ситуации, дори да ги има, те са за ден-два. Появиха се търговци, които да приземят ситуацията и да предложат по-изгодни условия, за да се преодолее паническият страх. В събота нямаше презапасяване с олио, хората по-скоро се възползваха от промоция.


Това каза пред БНР Богомил Николов, изпълнителен директор на Българската национална асоциация "Активни потребители".

 

Той обясни, че всеки търговец има право на собствена стратегия, затова той не е спекулант: "Но надценките си остават само в главите на търговците и те не са продали нищо на високи цени, защото конкуренцията си свърши работата. Това е силата на пазара - да поставя на мястото всеки, който смята да стане богаташ за един ден".

 

"Държавата трябва да покаже, че на ниво конкуренция всичко е наред, че няма скрити картели, че държавата е обезпечила основните търговски канали, по които може да се доставят стоките и услугите, а чрез данъците да регулира по-проблематични стоки, които могат да създадат проблеми по веригата, както е при горивата", допълни Николов.

 

По думите му най-добрият регулатор си остава пазарът: "Но за да има честен пазар, трябва да има добре защитена конкуренция".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама