НОВИНИ


Министър Божанов: България ще предложи на ЕС мерки за регулиране на дигиталния свят

0 2835 15.03.2022
Министър Божанов: България ще предложи на ЕС мерки за регулиране на дигиталния свят
Божидар Божанов БГНЕС

„С увереност мога да кажа, че България не е в състояние на кибервойна и няма силно завишен фон на киберактивност. Въпреки това, тази тема е един от приоритетите на Минстерство на електронното управление“. Това обяви министър Божидар Божанов по време на годишната среща на бизнеса с правителството.


„В момента ЕС работи по приемането на серия актове за регулиране на дигиталния свят, включително и на социалните мрежи. България има конкретни идеи и предложения, като регулиране на системите за препоръчване на съдържание, което е сърцето на проблема, защото страната ни е на фронта на дезинформационната кампания и ще ги наложим в рамките на европейската дискусия и европейските регламенти“, допълни още министърът. Той подчерта, че министерството ще работи за прозрачност, която ще показва, защо Facebook е преценил, че трябва да ни препоръча определена новина и по какви параметри.

 

„Ще изискаме от Facebook да включат в своя алгоритъм факторите, свързани с неавтентично поведение, финансирано най-често от вражеска държава. Това не включва анализ на съдържанието. Нито Facebook, нито което и да е правителство могат да казват кое е истина и кое не е", каза Божидар Божанов. И допълни, че хибридните атаки не са регулирани със закон и нито една институция няма правомощията да се заеме с тази тема. Министерство на електронното управление е припознало тази политика по две линии – киберсигурност и информационно общество.

 

Минстърът заяви, че друг основен приоритет е администрацията да бъде дигитализирана, а процесите – оптимизирани.“ Без електронна идентичност, няма електронно управление. Ако гражданите нямат безплатно, лесно и удобно и приложимо навсякъде средство, с което да се представят, кои са те пред интернет страниците на държавата,електронното управление не може да запали“, категоричен беше Божидар Божанов, цитиран от Дарик.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама