НОВИНИ


България ще намали енергийната зависимост от Русия с ⅔ до края на годината… ако се наложи

0 3287 15.03.2022
България ще намали енергийната зависимост от Русия с ⅔ до края на годината… ако се наложи

България ще спази изискването на Европейския съюз да намали газовата си зависимост от Русия до края на годината, но ако се наложи. Към момента няма нарушения по дългосрочния ни договор с ”Газпром” за доставката на природен газ, който е в сила до края на годината. Страната има план за действие, ако доставките от Русия секнат заради войната в Украйна.


Това стана ясно от думите на енергйния министър Александър Николов по време на годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал".

 

Страната ни има възможност да получава гориво от различни дестинации, включително Гърция и Турция. Проблем са транспортните разходи за доставка на втечнен природен газ, обясни Николов. Страната ни прави опити да използва в пълнота договора си с Азербайджан, въпреки посписания анекс, с който голяма част от количеството газ се отказва. Ако бъде изпълнен в пълнота обаче, той може да гарантира 30% от нуждите на България.

 

"За нас има добра и лоша новина. Добрата новина е, че се намираме на място, на което имаме възможност да използваме алтернативни трасета, както и че инфраструктурата ни позволява сериозна свързаност с всички съседни държави, включително и за доставки на втечнен газ. Лошата новина е това, че има значителни транспортни разходи и е трудно да се вземе подобно решение и то в по-голям мащаб", посочи Николов.

 

От ключово значение за следващия отоплителен сезон в страната ще са както азерския газ, така и интерконекторът с Гърция. По думите на Николов проектът ще бъде завършен в срок и забавяне на строежа няма. Интерконекторът ще е готов до 1 юли.

 

Той изрази и личното си мнение, че най-добрата алтернатива на газа е водородът и в следващите 4-5 години България трябва да развие това производство - "в началото на локално ниво". У нас вече има компании, които имат технологичната възможност да заменят природния газ с водород.

 

Поради критичната ситуация компенсациите за небитовите потребители ще продължат и през месец април. Размерът на компенсацията ще бъде обсъден на среща с индустриалните организации в следващите дни, а яснота ще има следващата седмица.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама