НОВИНИ


Посолството на САЩ: Русия, а не Украйна, разполага с активна програма за биологични оръжия

0 3049 15.03.2022
Посолството на САЩ: Русия, а не Украйна, разполага с активна програма за биологични оръжия

Русия, а не Украйна, разполага с активна програма за биологични оръжия в нарушение на Конвенцията за забрана на биологичното оръжие (КБО). Това се казва в изявление на посолството на САЩ в София.


"Както заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ в негово публично изявление от 9 март твърдението, че Съединените американски щати разработват биологични оръжия не отговаря на истината", се посочва още там.

 

Според посолството на Съединените американски щати у нас твърденията на Руската федерация за съществуването на украински военни биологични изследователски лаборатории са абсолютно неверни.

 

"Украйна стриктно спазва Конвенцията за забрана на биологичното оръжие (КБО). В противен случай САЩ не биха си сътрудничели с Украйна за мирни цели. Изследователските лаборатории в Украйна са изцяло ръководени от министерствата на здравеопазването и на земеделието на Украйна", се казва в изявлението.

 

От американското посолство у нас уточняват, че от своя страна САЩ са предоставяли подкрепа за реновиране и оборудване на лабораториите и за обучение на персонала им с цел по-безопасна и ефективна работа при наблюдението и реакцията при различни заболявания.

 

"От самото начало тази подкрепа е публично документирана – с гордост, яснота и прозрачност. Дейността на тези лаборатории е изцяло посветена на мирни цели, за разлика от руските програми за химически и биологически оръжия, които по своя характер са офанзивни", добавят от посолството.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама