НОВИНИ


Николай Вълканов: Ако не направим грешка, няма да останем без газ

0 3063 15.03.2022
Николай Вълканов: Ако не направим грешка, няма да останем без газ
Николай Вълканов стопкадър, bTV

Европа започва малко по малко да изтрезнява по темата стопиране на доставките от Русия, защото нямаме алтернатива. Ние имаме един добър газопровод и ако не направим грешка, няма да останем без газ. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV Николай Вълканов, заместник-председател на КРИБ и бивш вице-президент на Мултигруп.


„Разговорът с властта продължи 3 часа и беше ползотворен. Разбрахме се за няколко неща. Първо – няма да оставим бизнеса без да продължим компенсациите заради високата цена на електроенергията и през април. Поискахме да се да вдигне прагът от 250 до 300 лева. Има разбиране от премиера по този въпрос“, коментира той вчерашната среща на работодателите с правителството.  

 

„Най-важното, което се разбрахме нашите експерти да разработят методика за правене на дългосрочни договори с бизнеса за електроенергията. И през май да имаме такива дългосрочни договори“, добави Вълканов.

 

По думите му има чуваемост между правителството и бизнеса.

 

„Ние от бизнеса получаваме това, което искаме. Би било добре, ако успеем да направим и дългосрочни договори, поне година-две, за електроенергия“, посочи Вълканов.  

 

По думите му в КРИБ нямало фалирало предприятие. Тези, които произвеждат и работят, не съм чул да има фалирало предприятие“, отбеляза зам.-председателят на КРИБ.

 

Според него трябвало да изнасяме електроенергия, защото имаме в излишък. Така щели да влязат допълнителни пари.

 

„Излишната електроенергия, която се продава скъпо, носи достатъчно количество пари, които компенсират бизнеса и отиват за покриване на други нужди и на бюджета“, смята той.

 

Според него в АЕЦ „Козлодуй“ е необходимо изграждането на нови мощности.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама