НОВИНИ


Даниел Лорер: Над 150 000 са заявките за работни места за бежанците от Украйна

0 3124 16.03.2022
Даниел Лорер: Над 150 000 са заявките за работни места за бежанците от Украйна
Даниел Лорер БГНЕС

Вече има конкретни заявки за повече от 150 000 работни места за бежанците от Украйна. По-рано беше заявено от работодателите, че българската икономика може да осигури работа на 200 000 души. Това става ясно от думите на министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер след среща с представители на работодателски организации и координационния център за подпомагане на хората, бягащи от войната в Украйна.


По думите му българската икономика има възможност да наема значителен брой от бежанците от Украйна.

 

„Хората пристигат у нас изключително шокирани и нашата грижа е да ги посрещнем, да им осигурим подслон и храна. Следващата стъпка за тези, които решат да направят България свой дом, е да им се намери работа. Около 80 000 души от Украйна вече са влезли в нашата страна и около половината остават у нас“, каза пред журналисти Лорер.

 

От своя страна работодателите увериха, че ще следят , тези хора да не отидат в сивия или още по-лошо в черния сектор на икономиката. „Активно ще търсим тези хора и ще им предлагаме работа“, добави председателят на БСК Добри Митрев.

 

Стана ясно още, че към Агенцията по заетостта е създаден е сайт, където работодателите могат да подават заявки за свободни работни места. Създадени са и мобилни екипи, които анкетират украинските граждани за квалификация и желание за работа. Има възможност за създаване на над 100 мобилни екипа сред украинските граждани.

 

„Между 20 000 и 30 000 души се търсят във всеки от секторите транспорт, високи технологии и комуникации, и други“, посочи министър Лорер. По думите му безработицата в страната е ниска и има глад за специалисти.

 

Информация за търсените специалности ще бъде обявена на страницата на Агенцията по заетостта.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама