НОВИНИ


Депутатката Eл. Белобрадова: Срам ни е да настаняваме украинци в центровете ни за бежанци

0 3285 16.03.2022
Депутатката Eл. Белобрадова: Срам ни е да настаняваме украинци в центровете ни за бежанци
Елисавета Белобрадова

„Срам ни е да настаним украинци в центровете за бежанци”, каза народната представителка от ”Демократична България” Елисавета Белобрадова преди изслушването на председателката на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова.


Белобрадова разказа личните си впечатления от бежанския център в Харманли. Там няма дори елементарни битови условия за поддържане на нормална хигиена. „Жена с един бъбрек не беше прегледана от лекар 6 месеца, хора с рани ме молеха за лекарства”, обясни депутатката. „И това не е от липса на пари!”, подчерта тя.


В отговор председателката на агенцията за бежанците Петя Първанова заяви, че бягащите от войната украинци не се настаняват в бежанските центрове, защото за разлика от сирийци, афганистанци и иранци, те идват в страната ни законно и с редовни документи. Самите те не били сигурни дали искат да получат официален статут на бежанци. 45% от капацитета на центровете е свободен, съобщи Първанова. Тя каза още, че има договори за обществени поръчки за доставка на хигиенни материали и поддръжка на общежитията. Макар и трудно заради голямата им натовареност, общопрактикуващи лекари посещават бежанците в центровете.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама