НОВИНИ


Доц. Иво Инджов: Снощи гръмна политическа бомба, големият длъжник е прокуратурата

0 3712 18.03.2022
Доц. Иво Инджов: Снощи гръмна политическа бомба, големият длъжник е прокуратурата
Иво Инджов

“Факт е, че снощи гръмна една голяма политическа бомба. Рухна митът за недосегаемостта на определени хора“ – каза по БНР доц. Иво Инджов:


“Тази нощ имаше арест на бивш български министър-председател и доколкото ми е известно към този момент, на други двама висши функционери на ГЕРБ. Да припомня, че единственият бивш министър-председател, който е бил арестуван в най-новата история на България, е Андрей Луканов. През 1992 г. за кратко в следствения арест е бил и Тодор Живков.“

 

Някои юристи, като адвокат Михаил Емеджиев, допускат, че е налице и фактическо обвинение срещу Борисов, което ще стане ясно в рамките на днешния ден.

От тук насетне Министерството на вътрешните работи дължи много по-голяма яснота както на засегнатите страни в тези арести, така и на медиите и цялата българска общественост, за да не наблюдаваме отново тъжния преход на българския филм в борба с престъпността – “Ние ги хващаме, те ги пускат“.

 

Не допускам, че става въпрос за политически арест. Няма данни той да е бил разпореден от министър-председателя, но когато става въпрос за арест на бивш министър-председател и лидер на най-голямата опозиционна партия, човек, който е определял повече от 10 години основните насоки в развитието на политиката в България, винаги такъв арест има и политически измерения, тълкувания и последици.

 

“Ако върнем назад лентата, през декември месец миналата година БОЕЦ действително подадоха такъв сигнал до МВР и Прокуратурата. Правеше се обосновано предположение за наличието на кюлчета злато и пачки в онази митична снимка от спалнята на Бойко Борисов.

 

Тук големият длъжник е прокуратурата, тя не свърши почти нищо, за да се изясни този случай, който се превърна в един от основните сюжети в българския политически живот.

Многократно от МВР последните месеци, включително министър Бойко Рашков, са заявявали, че не могат да разчитат на съдействието на Прокуратурата.

 

Много авторитетни анализи пък, които следят взаимоотношенията между двете институции, виждат Прокуратурата като слабо звено в борбата с корупцията по-висшите етажи на властта. Неслучайно има голям политически натиск и се предприемат конкретни действия за промяна на модела на Прокуратурата и на първо време за отстраняване от поста на главния прокурор."


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама