НОВИНИ


ЕСПЧ: България трябва да плати близо 50 хил. лева заради убийство на млада жена

0 3382 22.03.2022
ЕСПЧ: България трябва да плати близо 50 хил. лева заради убийство на млада жена

Европейският съд по правата на човека осъди България да заплати близо 50 хил. лева (24 хил. евро) обезщетение за убийството на млада жена. Става дума за домашно насилие, а това е първото подобно решение срещу страната ни, след влизането в сила на Закона за защита от домашно насилие през 2005 г., съобщават от Българския хелзинкски комитет.


Става дума за случай от лятото на 2017 г., когато жертвата Елена Василева е била застреляна от своя съпруг в кафене в София. Жената умира на място, а случилото се има много свидетели. Двойката е била във фактическа раздяла от 2014 г. В двете години предшестващи убийството жертвата е подала общо четири жалби в полицията.

 

Именно това е и причината за осъдителното решение спрямо държавата. Смята се, че страната ни не е направила достатъчно, за да опази живота на жертвата. 

 

В първата си жалба до институциите от 2016 г. жената твърди, че съпругът й е нарязал гумите на колата й, тъй като не е желаел да се разведат, и е заявил "Няма да се разведа с теб. Ще те застрелям и ще оставя децата без майка". Тогава тя пише на полицията, че съпругът й притежава огнестрелно оръжие. Едва след убийството й се разбира, че разрешителното на съпруга за носене на оръжие е изтекло през 2006 г.

 

В друг инцидент от 2017 г., когато съпругът й я преследва с кола и пеш, Софийски районен съд издава заповед за незабавна защита и му забранява да се доближава до нея на по-малко от 100 метра. По нито едно от оплакванията на жената обаче не е открито досъдебно производство. В деня преди убийството жертвата позвънява на телефон 112 и съобщава, че съпругът й я преследва с кола в нарушение на заповедта за защита. Този сигнал никога не е предаден на полицейските органи. Жената подава наново писмена жалба в полицията същата вечер, а на следващия ден внася жалбата и в прокуратурата. И в двете жалби пише, че съпругът й носи огнестрелно оръжие и срещу него има издадена заповед за защита. Между обаждането на телефон 112 и убийството й минават 18 часа, в които властите не предприемат никакви действия за нейна защита.

 

След убийството извършителят се предава сам в полицията. През 2018 г. е осъден по квалифициран състав на убийство и за незаконно притежание на оръжие на общо 13 години и 4 месеца лишаване от свобода, както и на обезщетение. Полицията незабавно провежда вътрешно разследване на събитията. Докладът в рамките на 20 страници намира множество пропуски на 10 полицейски служителя и препоръчва да бъдат дисциплинарно наказани. Трима от тях получават порицание. Властите е следвало да преценят, че е налице реална и непосредствена опасност за живота на жертвата.

 

Съдът намира, че българските власти не са предприели навременни действия, за да реагират на достоверните оплаквания на жертвата, да анализират риска, на който тя е била изложена в светлината на специфичната динамика на домашното насилие.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама