НОВИНИ


Опасност! Повишена радиация от пожари около АЕЦ в Чернобил

0 2903 24.03.2022
Опасност! Повишена радиация от пожари около АЕЦ в Чернобил
Чернобил

Горски пожари бушуват вече дни наред около атомната електроцентрала в Чернобил. Заради пожарите има повишени нива на радиоактивния елемент Цезий, съобщиха експерти от МААЕ. ”Леко повишение на концентрацията на цезий във въздуха е установено в Киев и в две атомни електроцентрали, които не е значителна причина за безпокойство”, се казва в съобщение на Агенцията.


„МААЕ продължава да работи с украинския ядрен регулаторен орган за получаване на допълнителна информация за ситуацията с пожарите в близост до атомната електроцентрала в Чернобил“.

 

На 20 март Върховната Рада на Украйна съобщи за 7 пожара в зоната на АЕЦ-а. Пожарите са забелязани чрез сателитни изображения от спътника Sentinel-2 на Европейската космическа агенция.


"Вероятно пожарите са възникнали в резултат на военните дейстния на Руската федерация - удар от снаряд или умишлен палеж", съобщиха от МААЕ.


Според класификацията на извънредни ситуации критериите за пожар в зоната на изключване не трябва да надвишават обема от 0,05-0,2 кв. км, но заради пожара са многократно завишени.


На 24 февруари след ожесточена битка руските военни превзеха контрола на атомната електроцентрала в Чернобил, пише още БГНЕС

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама