НОВИНИ


Могло! Прокуратурата иска съдействие от ОАЕ за онлайн разпит на Божков

0 3251 25.03.2022
Могло! Прокуратурата иска съдействие от ОАЕ за онлайн разпит на Божков
Иван Гешев, Васил Божков

Могло, значи! Софийската градска прокуратурата ще изпрати молба за правна помощ до Обединените арабски емирства за разпит чрез видеоконферентна връзка на Васил Божков в качеството му на свидетел.


Разпитът е част от разследването, свързано с бившия премиер Бойко Борисов, пиара му Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов, по сигнал на Божков, че е бил жертва на изнудване.

 

Тъй като България няма договор за правна помощ с Обединените арабски емирства, молбата е основана на принципа на взаимност. Това означава, обясняват от държавното обвинение, че местните власти трябва да преценят допустим ли е по тяхното законодателство такъв вид разпит.

 

"Единствено по този ред е възможно да бъдат събрани по законосъобразен начин свидетелски показания, тъй като връзка само чрез технически способи - Skype, Viber и други не би породила правни последици и събраните данни не биха могли да се ползват като доказателства", уточняват от прокуратурата.

 

Вчера стана ясно, че  рамките на това разследване на разпит в понеделник е призован бившият министър-председател Бойко Борисов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама