НОВИНИ


Министър Събев: 58 млн. лева са раздадени неправомерно за заплати в НКЖИ

0 3336 25.03.2022
Министър Събев: 58 млн. лева са раздадени неправомерно за заплати в НКЖИ
Николай Събев БГНЕС

За неправомерно раздаване на заплати в Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) са използвани 58 млн. лева по европейски проекти. Това каза пред журналисти днес в Нова Загора министърът на транспорта Николай Събев, който участва в обществено обсъждане по повод съдбата на над 100-годишната сграда на железопътната гара.


По думите му това е сред фрапиращите нарушения, открити в проверка на транспортното министерство по отношение на изпълнението на проекти с европейско финансиране. Голям процент от проектите няма да бъдат завършени в срок, има забавени отсечки, много неизпълнени ангажименти, каза министър Събев.

 

Той добави, че проверката е започнала на 13 декември миналата година, но проверяващите срещат трудности, защото „хората не са много услужливи да дават информация“. Нарушителите ще бъдат предадени на българската и на Европейската прокуратура, а всички открити нарушения ще бъдат оповестени публично. „Със сигурност всичко ще бъде открито и ще бъде потърсена сметка на всеки, нарушил интересите на държавата“, каза Николай Събев.

 

Министърът ще посети по-късно днес и Стара Загора, където по думите му има драстично забавяне в сроковете при изграждането на новата железопътна гара. Той допълни, че обектът е трябвало да бъде открит на 13 май, но това вероятно ще стане през юли, като изпълнителят ще трябва да плати 500 000 лева неустойка за забавянето.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама