ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса

0 4044 11.10.2007
Петъчната преса

Вестниците пишат за бордовете, които хранят синдикалистите; за това как учителите ще стават готвачи; за банкрута, който грози София; за сюжета ГЕРБ + царя + Доган; и за царския сценарий на Бриго.


Властта се барикадира срещу протеста, съобщава Новинар.

40 от необходимите 48 подписа за внасяне на вот на недоверие към правителството събра вчера в парламента опозицията. Вотът на недоверие към кабинета ще бъде не за общата политика на управляващите, а заради кризата в образованието от последните седмици. Предложението щяло да бъде внесено до председателя на парламента веднага след събирането на всички необходими подписи. Докато от опозицията се суетяха около подготвянето на документацията, метални заграждения, жандармерия и стотици полицаи пазиха депутатите от стачкуващите над 50 000 учители пред Народното събрание. Безпрецедентните мерки за сигурност възмутиха десните, които в началото на пленарния ден поискаха от председателя на НС Георги Пирински да подложи на гласуване премахването на загражденията. За да не се получи както преди 10 години, длъжен съм да гарантирам сигурността на парламента, отговори шефът на НС. След като предложението на опозицията не бе прието, депутатите от ДСБ, ОДС, БНС и "Атака" напуснаха залата в знак на протест.  

Хампарцумян: Не си и помисляйте да пипате валутния борд!, цитира Дневник.

Генералният директор на най-голямата българска банка "Уникредит Булбанк" Левон Хампарцумян предупреди да не се правят никакви предложения за премахване на валутния борд в страната, защото това ще дестабилизира икономиката. От началото на месеца един след друг идват сигнали от висши представители на Европейската централна банка, че валутните бордове в Източна Европа изглежда се превръщат в пречка централните банки в тези държави да контролират инфлацията. В интервю, дадено вчера и разпространено днес от агенция "Блумбърг", обаче Хампарцумян казва, че "отвързването на националната валута би означавало, че има тесен кръг от т.нар. експерти, които ще могат да си играят с печатницата за пари, което е нежелателно". "Това би имало известни краткосрочни предимства, но в дългосрочен план то би премахнало котвата, която държи системата стабилна", допълва той. Валутният борд бе въведен през 1997г. с цел страната да се измъкне от финансов колапс, ликвидирал една трета от тогавашните банки. На 18 септември 2007г. гуверньорът на БНБ Иван Искров заяви, че България планира да запази този режим до въвеждането на еврото.  

Световната банка: Балканите едва ли ще избегнат кредитната криза, сигнализира Стандарт.

За силно зависимите от външно финансиране икономики на Югоизточна Европа ще е трудно да избегнат последиците от глобалната кредитна криза. Това заяви в интервю за Ройтерс вицепрезидентът на банката за региона Шигео Кацу. Все още ефектът не се е усетил силно, заради високия икономически растеж в района от последните години, но централните банки ще трябва да бъдат внимателни и евентуално да обмислят ограничителни монетарни мерки в отговор на задаващите се рискове. "Всеки е загрижен, защото ликвидността на капиталовите и финансовите пазари на Европейския съюз започна да пресъхва и не е ясно как точно да се прецени рискът", казва Кацу. "Финансови системи, които не са много развити, както и такива, движени изключително от заеми от чужбина, са очевидно най-застрашени." Според Кацу държавите, интегриращи се в световната икономика и особено в тази на Европейския съюз, ще бъдат засегнати. "Би било хубаво, ако се измъкнат, но не вярвам, че ще стане така. Те ще бъдат засегнати."

СУ очаква 51 млн. лв. или спира работа, информира Дума.

Софийският университет очаква от бюджет 2008 субсидия от 51 млн. лв., колкото е екзистенц-минимума за осъществяване на дейността му, съобщи вчера ректорът проф. Боян Биолчев. Около 30 млн. лв. пък ще са собствените приходи на вуза. Ако обаче от бюджетната макрорамка за висшето образование се види, че това няма да стане, Алма матер ще затвори врати. Ние не стачкуваме, ние просто ще спрем, защото ще е невъзможно след всеобщото поскъпване да покриваме разходите си и да вършим работата си със средства, подобни на досегашните, заяви проф. Биолчев. СУ от 2001 г. търси инвеститор, който да дострои известната сграда на "Цариградско шосе", предназначена за Факултета по журналистика. Тя е върху публичен държавен терен, стопанисван от Алма матер, а в съседство е частен имот на университета. Фирмата, с която ще се сключи договор, получава право да си направи своя сграда върху частния терен на СУ, като построи и Факултета по журналистика с 21 000 кв. км разгърната площ, обясни Биолчев. Теренът си остава наш, а държавата всъщност придобива нови активи, каза той. Тази перфектна сделка обаче е била обявена за "неясна" в материал на в. "Дневник", внушаващ идеята едва ли не за далавера. Аз съм достоен човек и няма да позволя името ми да се петни пред обществото, заяви ректорът. Според него такива материали се появяват винаги, когато СУ поиска промяна във философията на правене на бюджета.  

Янка и Жеко с по 5 учителски заплати, разкрива Стандарт. 

Тримата синдикални лидери участват в един куп бордове, става ясно от справка във фирмения регистър на АПИС. Така всеки месец те си докарват поне по 5 учителски заплати, твърдят подчинените им. Янка Такева е зам.-председател на Пенсионноосигурително акционерно дружество "Сила". Тя заема поста с решение на Софийски градски съд от 18.07.2003 г. На сайта на дружеството е записано, че тя е член на Управителния съвет. Служители на компанията твърдят, че информацията на интернет страницата на ЦКБ "Сила" е актуална. Справката в АПИС показва още, че Такева не отказва членство и в Съвета на директорите на Социалноосигурителен фонд "Сила". През 1999 г. оттам е заличен Васил Божков, а на негово място съдът е вписал Такева и "Нефтохим-инвест холдинг" АД. Синдикалната лидерка е съуправител в регистрираната преди 4 години във Варна фирма "Изгрев 03", която има предмет на дейност хотелиерство и ресторантьорство. От 8 години Такева е и в Съвета на директорите на ЗКМО "Кочериново". Желязко Христов също не живее бедно. Злите езици го изкарват милионер. Преди 4 години в медиите излязоха публикации за скандалния му дворец в родното село Рогош, Пловдивско, вдигнат върху наследствен имот. На нападките за охолния си живот и имоти тогава той отвърна: "В мир съм със себе си, в покой съм със законите на страната". Справка в АПИС показва, че името на Желязко Христов е и сред шефовете на "Синди прес" ООД. От 2005 г. той е член на Съвета на директорите на "Българска аграрно-хранителна индустрия - 1991". От февруари тази година пък лидерът на КНСБ е съдружник в "Асет - П", дружество за строителство и обзавеждане на имоти, транспорт в страната, консултантска дейност и др. Константин Тренчев пък през 1994 г. е станал президент на "Седем дни - "Подкрепа". На 16 септември 2003 г. Софийски градски съд го е вписал като член на Съвета на директорите и зам.-председател на Пенсионноосигурителна компания "Съгласие". Тренчев е и в управата на "Осигурителна синдикална каса "Подкрепа", показва справката в АПИС. От края на миналата година пък е част и от "Дженерали Закрила здравно осигуряване".

Качват заплатата на скандален чиновник, четем в Монитор.

Заплатата на скандалния председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност Стоян Кушлев ще бъде увеличена със 170 лева. Това предвиждат промените в закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, приети на първо четене от парламента. Кушлев ще получава 1960 лева, което е 90% от месечното възнаграждение на шефа на парламента Георги Пирински. Самият Стоян Кушлев обяви миналата седмица, че получава чисто 1790 лева. Преди няколко месеца избухна грандиозен скандал, когато се разбра, че Кушлев си е самоопределил заплата от 7000 лв. месечно, което е в пъти над заплатата на президента и премиера. След това възнаграждението му падна, но парламентаристите се заеха да пишат специален закон по въпроса. Заместник-председателят на комисията ще получава възнаграждение равно на 90 на сто от това на председателя на комисията, а останалите членове да взимат месечно по 85% от заплатата на председателя, предвиждат още промените. Измененията, внесени от депутатите от ДПС, също одобрени от Народното събрание, предвиждат членовете на комисията да получават месечна заплата равна на 2,5 средномесечни работни заплати на наетите лица по трудово правоотношение в обществения сектор съобразно данните на Националния статистически институт. Председателят на комисията да получава заплата с 30% по-голяма от тази на членовете на комисията, а заместник-председателят с 10 на сто.

Кметове тайно дават пари на учителите, научил е Дневен Труд.

Споразумения учителите, които стачкуват, да получават премии и то предимно от кметове, които се борят за нов мандат, са сключени на много места в цялата страна, показа проверка на “Труд”. За подобни уговорки призна и лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов преди ден. Подобно споразумение - да не бъдат “ощетявани” учителите заради стачката, е сключено в община Девин, а преговори за подобна договорка вървят и в общините Мадан, Чепелареи Смолян, заяви синдикалният лидер на учителите в района Мария Жайгарова. Договорките са дните, в които педагозите не са работили, да се приемат като платен служебен отпуск за синдикални мероприятия. Съгласно отрасловия колективен трудов договор учителите като синдикални членове имат право на 40 часа платен отпуск за мероприятия, организирани от профсъюзите, добави Жайгарова Според нея средствата, които постъпват в общината за учителски заплати, не бива да бъдат икономисани, а да се платят на преподавателите като “еднократна добавка на заплатата” или “премия”. По този начин, макар че не са работили нито ден по време на стачката, педагозите ще получат възнаграждения. Кметът на Пловдив Иван Чомаков разрешил икономиите от заплатите на стачкуващите учители да им бъдат дадени под формата на ДМС (допълнително материално стимулиране). Подобно решение е взето и от общинския съвет в Казанлък. Стачният комитет в Кърджалище предложи тези дни споразумение на кандидат-кметовете. В община Видин обаче няма повече пари за стачкуващите. В Сливен и Велико Търново обясниха, че не дават никакви суми на стачкуващи. Помощ от 30 000 лв. за фонда на стачкуващите учители да бъде отпусната от бюджета на Берковица, гласуваха вчера общинарите. Това обаче хвърли в смут част от местните управници, защото не се знае от къде ще се вземат парите .

Правят даскалите готвачи, показва "решението" Стандарт.

Съкращения на учителите и трудещите се в цялата бюджетна сфера се предвиждат като решение на проблема със стачкуващите учители. Това обяви финансовият министър Пламен Орешарски след съвета за тристранно сътрудничество в Министерски съвет вчера. В заседанието участваха още социалният министър Емилия Масларова, вицепремиерът Емел Етем и синдикалните лидери на Желязко Христов и Константин Тренчев. Стигнахме до извода, че публичният сектор е прекалено раздут и са нужни реформи. Синдикатите са съгласни на съкращения в тази сфера, стига да има алтернатива за работещите. Това важи не само за учителите, но и за всички в сектора, обясни Орешарски. Той уточни, че вариантите за обезщетение на съкратените преподаватели е да се преквалифицират в други сфери на заетостта. В момента социалното министерство провежда курсове за готвачи, бармани и шивачи. Орешарски уточни, че все още няма план за изпълнение на учителските искания въпреки изказването на Николай Василев, че вече има схема за работа.

Банкрут заплашва София, четем в Дума.

Фалит заплашва София, ако жителите на града последват примера на съгражданина си Александър Мишев, който е осъдил Столичната община да му заплати обезщетение от 400 лева за причинени неимуществени щети по време на огромната криза с боклука през лятото на 2005 г. Решението на Софийския градски съд е от юли, но тези дни е пристигнало в общината, предаде вчера агенция “Фокус”. Съдебното решение е окончателно и не подлежи на обжалване. С него се създава прецедент, който може да позволи на всеки гражданин да поиска от общината обезщетение заради залетите с тонове смет улици между 1 юни и 8 юли 2005 г. Тъй като в столицата живеят по официални данни 1,4 млн. души, теоретично исковете могат да бъдат за сумата от 560 млн. лв., при условие че съдът даде на всеки по 400 лв. Съдът е преценил, че замърсяването на града вследствие нередовното събиране на боклука от препълнените кофи е общоизвестен факт и не се нуждае от доказване. Магистратите са преценили, че Столична община не е изпълнила задълженията си по Закона за опазване на околната среда. Затова е и взето решение, че на гражданина Мишев са били причинени неимуществени вреди, изразяващи се в "увеличение на чувството за безпокойство, тревога и страх от непосредствена заплаха за здравето", както и състояние на стрес заради гледките от гниещите отпадъци. До кризата през 2005-а се стигна, след като сметището в Суходол бе затворено под натиска на местните граждани, което доведе до преливането на градските контейнери.

Има сюжет ГЕРБ да управлява с царя и Доган, казва в интервю за 24 часа Румен Овчаров.

По повод квалификациите "мутра" и "простак" не става дума за изпускане на нерви, а за констатации, които отдавна са факт в българския обществен и политически живот. Бриго Аспарухов и Георги Кадиев си позволиха да нарекат нещата с истинските им имена и аз просто потвърдих това. Ненапразно и ректорът на Софийския университет проф. Биолчев говори днес в свое интервю за "опростачване на нацията" и сваляне на критериите за присъствие в обществото - един по-академичен изказ за същото явление. Това са реалностите и това е изборът, който трябва да направим в България - дали ще продължаваме да се хлъзгаме по линията на най-лесното, ефектното, но не ефективното, по линията на оправданията и хвърлянето на обвинения и отговорности по други хора, на създаване на сценарии и интриги, или ще вършим работа и ще поемаме отговорност за нея. Рано или късно в обществото ни този разговор трябва да се проведе, твърди Овчаров.

Бриго действал по царски сценарий, пише Дневен Труд.

Кандидат-кметът на БСП в София Бриго Аспарухов, който поиска оставката на образователния министър Даниел Вълчев в понеделник, е изпълнил поръчка на Симеон Сакскобургготски, заподозряха вчера депутати. Те припомниха близките отношения на двамата и твърдяха, че това бил “тънкият план” на царя за “саморазправа с” Вълчев. Вълчев е сред главните критикари на новото ръководство в НДСВ, толерирано от Симеон. Връщането му в парламента като депутат обаче ще мобилизира вътрешната опозиция в НДСВ, каза жълт избраник.

Затвор за всяка кражба от банкомат, оповестява 24 часа.

Банки настояват за промени в Наказателния кодекс заради зачестилите източвания. И за източени 10 лв. от банкомат наказанието да е затвор, настояват банкери. В момента за престъпление се счита кражбата на над 2520 лв. от АТМ, обясниха юристи. В повечето случаи обаче от банкоматите се теглят 400, 800 или 1000 лв., което според сегашните текстове не води до наказателна отговорност.

Българи организират фиктивни бракове в САЩ, известява Новинар.

Семейство Красимир и Мариана Симеонови, което живее в САЩ, Атланта, е организирало мафиотска група за сключване на фиктивни бракове, предаде вчера Асошиейтед прес, като се позова на федерални прокурори. В престъпната схема били въвлечени още 13 американци и няколко българи. Те вече са получили обвиненията си, съобщи помощник-прокурорът Кевин Макдоналд. Семейство Симеонови ще отговарят за това, че са организирали мафиотската структура, както и за взиманите незаконно между 6000 и 10 000 долара за всяка услуга. Към помощта на българското семейство прибягвали наши сънародници, които искали да получат американско гражданство по-бързо от необходимото. Всички бракове били сключвани в Южна Каролина или в Джорджия, се посочва в обвинителния акт, който е внесен през май. Според прокурор Реджи Лойд направилите самопризнания са заявили, че са сключили фиктивни бракове с цел да заблудят имиграционните власти и че никога не са живели като съпруг и съпруга с партньора си след уредения брак. Българите, обвинени по случая, живеели на различни места в САЩ, включително Илинойс, Масачузетс, Мейн, Кънектикът и Джорджия, когато били арестувани, твърди прокуратурата.

Frognews.bg 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама