НОВИНИ


София е жива! Хиляди са на концерта “За солидарност с Украйна” (снимки)

0 5498 27.03.2022
София е жива! Хиляди са на концерта “За солидарност с Украйна” (снимки)
Все повече хора се събират на концерта Фрог нюз

София е жива! Хиляди хора вече са на площад “Княз Ал. Батенберг” в София. Причината е митинг-концерт под надслов “За солидарност с Украйна”. Младежи, възрастни, деца - всички са заедно в желанието си да заклеймят войната, която води Русия по нареждане на Владимир Путин в независима Украйна.


Очаква се на сцената да излязат известни имена на рока. Васко Кръпката ще е “гвоздеят” на програмата. Той е и организатор на събитието.  Ще свирят и музиканти от Украйна.

 

Концертът се случва след митингите в столицата, Варна и Пловдив, на които  се събраха също хиляди хора,  за да покажат своята подкрепа към Украйна, която неспирно се бори за свободата си вече над 30 дни.

 

Васко Кръпката и приятели музиканти ще свирят и пеят, защото рокът никога не може да е безразличен. Хора на изкуството, на словото, интелектуалци и артисти са поканени, за да споделят какво мислят, защото думите имат значение. Художникът Дамян Дамянов даде визуални криле на събитието.

 

 При всяко споменаване на думата "Русия" от ораторите на сцената, хората реагират с възгласи: "Ууууууу". Таврийски българин, избягал от окупирания Бердянск преди два дни, поздрави хилядите се събрали на площада. А всички дружно започнаха да скандират "ПОБЕДА!".

 


.

 

Един от организаторите на концерта - Васко Кръпката, каза: "София може да е краен квартал на Европа, но София е Европа, София е Европа и свободния свят. Затова сме тук! Първо, за да покажем, че сме за мира. Второ, да покажем, че сме против агресията на Русия и трето - за да покажем, че ние сме европейци и ние сме част от свободния свят".

 

Андрей Николов от ситуационния център "Отворени врати" каза, че в момента украинската общност има нужда от организация за обучението на децата, които в България в момента са около 20 000: "Нашият първи приоритет е за бежанците от Украйна, които пристигнаха тук. Вече има 20 000 деца! Това са предимно майки с деца. Трябва тук да направим украински училища за тези деца, за да могат да завършат образованието си. Нашият център мисли и за интеграция на майките на пазара на труда. Ако тези майки намерят работа и изкарват пари, ще плащат данъци. Това е добре и за България, а България също има нужда от работна ръка". 

 

Концертът на площад "Александър Батенберг" ще продължи до 20.00 часа и ще бъде съпътстван от акция за набиране на средства за преодоляване на хуманитарната криза.

 

На място ще има кутии за благотворителност, а средства могат да бъдат дарени и по банков път:

Фондация „За Доброто“:
IBAN (BGN): BG08RZBB91551014249388
Титуляр: Фондация „За Доброто“
Основание: подкрепа за Украйна.

Ситуационен център „Отворени врати за Украйна“
IBAN BG88 UBBS 8002 1024 6395 50
Основание: подкрепа за Украйна

 

Снимки: Мира Ереева, Фрог нюз


.


.


.

 

Украинка, избягала от Киев, изпълни песен на родния си език. Певицата изпълни и "Катерино моме" с украински мотиви.

 

.

 


.


.

Хоро се изви пред Народния театър .


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама