НОВИНИ


Бургаската полиция пресече канал за трафик на наркотици за Турция

0 3107 28.03.2022
Бургаската полиция пресече канал за трафик на наркотици за Турция

Бургаската полиция пресече канал за трафик на наркотични вещества от България към Турция. Задържани са двама души от Бургас - на 44 и 54 години, единият - като организатор, а другият - като съучастник. У трети човек са намерени над 600 000 лева в евро, долари и банкноти от по 100 лева. Очаква се да му бъде повдигнато обвинение за пране на пари.


В Бургас при специализирана полицейска операция на сектор "Наркотици" в тайник на кола са открити 6 килограма и половина марихуана, разпределена в 13 пакета и подготвена за износ в Турция.

 

Защо - обяснява старши комисар Калоян Калоянов: "Причината за това е разликата в цените на наркотиците, говорим за марихуаната, в България и в Турция. Докато в България един килограм суха маса на така наречения импровизиран пазар се търгува за около 5000 лева, в Република Турция цената е от 10 до 15 хиляди евро за същия килограм".  

 

По случая са образувани две досъдебни производства - за подбуждане на опит за контрабанда на наркотици и за държане и контрабанда на високорискови наркотични вещества.

 

Предстои да бъде повдигнато и още едно обвинение, каза административният ръководител на Окръжната прокуратура Георги Чинев: "Тъй като по наше мнение е налице връзка между коментираната от мен престъпна деятелност и установените парични суми, днес като следваща престъпна деятелност ще бъде повдигнато обвинение за пране на пари". 

 

От полицията и прокуратурата не уточниха дали в случая е замесен митнически служител и дали са открити митнически документи, за каквито първоначално имаше информация, допълва БНР.


Междувременно старши комисар Калоянов заяви, че полицията работи по случай на откраднат джип с украинска регистрация. Издирват се и три откраднати регистрационни табели с украински номера.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама