НОВИНИ


Даниел Лорер: Обмислят се нови правила за контрол на европейските проекти

0 2953 29.03.2022
Даниел Лорер: Обмислят се нови правила за контрол на европейските проекти
Даниел Лорер БГНЕС

Всичко, свързано с Плана за възстановяване и с европейските програми се движи по график. Това увери министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който беше на посещение в Благоевград.


ой подчерта, че в новия оперативен период ще има редица промени за да се избегнат всякакви възможности за злоупотреби с евросредства.

 

„Промените, които въвеждаме, ще бъдат изключително интересни. Преди всичко ще включим редица органи в процеса на програмиране, и в процеса на мониторинг на програмите. Говорим за органите по следене на разходването на европейски средства в МВР, както и други органи. Освен това включваме външни експерти в оценката на по-сложните проекти, и то от чужбина, за да няма съмнения за конфликт на интереси. По-простите проекти пък ще бъдат в по-голямата си част по предварително изготвени продуктови каталози, така че да няма съмнения относно продуктите, които се закупуват по европейски програми и техните цени. Грантовите схеми ще бъдат вече с 50% интензитет, което силно намалява възможността за злоупотреби“, коментира министър Лорер, цитиран от БНТ.


Той се включи в първия регионален форум "Инвестиции и иновации в Благоевград“ организиран от местната община съвместно с Американския университет в България.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама