НОВИНИ


Зеленски: Всеки ден Русия изтрелва по 40 ракети към населените места

0 3237 29.03.2022
Зеленски: Всеки ден Русия изтрелва по 40 ракети към населените места
Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски информира датския парламент, че всеки ден руските войски изстрелват по 40 ракети по украински населени места.


И обобщи, че от началото на инвазията руската армия е изстреляла 1370 ракети. Той съобщи и, че седем души са загинали при ракетен удар по централата на регионалните власти в южния град Николаев, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от Нова телевизия.

 

Зеленски, който говори пред датския парламент чрез преводач, заяви, че при удара днес е имало и ранени - 22 души. Каналът в Teлеграм на областния управител Виталий Ким показа зееща дупка в центъра на девететажната сграда.

 

Ким обвини руските сили, че са изчакали хората да дойдат на работа в сградата, преди да я ударят, и заяви, че е имал късмет да избeгне обстрела, защото се успал.

Зеленски също така призова Европейския съюз да изключи всяка възможност Русия да печели пари в Европа, както и Брюксел да престане да слуша "каквито и да било оправдания" от страна на властите в Будапеща.

 

Той подчерта, доколкото европейската политика вече е насочена към съкращаване на екологически опасните ресурси, "руската агресия против Украйна и против всичко, на което е изграден животът в Европа, е аргумент за зелената трансформация на континента. Европа трябва да се откаже от руския нефт колкото е възможно по-бързо", цитира думите му агенция Укринформ.

 

Зеленски е правил онлайн изказвания пред законодатели в няколко държави, включително САЩ, Великобритания, Швеция, Германия, Канада, Израел, Япония и Европейския съюз. Утре той ще говори пред парламента на Норвегия. Пред датския парламент той заяви, че "бруталността е по-жестока от това, което сме виждали по време на Втората световна война".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама