НОВИНИ


Москва кани само “приятелски държави” на своята Универсиада

0 3108 30.03.2022
Москва кани само “приятелски държави” на своята Универсиада

Русия ще покани "приятелски страни" да участват в Националните университетски игри в Москва. Това обяви спортният министър Олег Матицин, цитиран от агенция "Ройтерс". Новината идва в момент, в който руските спортисти са изолирани от редица състезания заради войната в Украйна.


"Тази година провеждаме Всеруската универсиада в началото на юли, където ще поканим университети от приятелски настроени към нас страни“, каза Матицин, цитиран от агенция ТАСС.

 

Матицин, който миналата година освободи поста си като президент на Международната университетска спортна федерация (FISU) заради съдебно решение за допинг, не уточни кои страни ще бъдат поканени на събитието, което е било планирано преди Русия да изпрати войски в Украйна.

 

ФрогНюз припомня, че след началото на руската инвазия в Украйна, за която Беларус бе ключов район, Международният олимпийски комитет (МОК) препоръча на международните федерации да забранят както на руски, така и на беларуски спортисти да се състезават. FISU забрани на руски и беларуски спортисти и официални лица да участват в нейните събития поне до края на годината. Минск и Москва бяха лишени от участие в три планирани през 2022 г. спортни събития. 

 

Остава неясно дали Русия, която беше домакин на Световните университетски игри през 2013 г. в Казан, ще получи разрешение да бъде домакин на изданието на събитието през 2023 г. в Екатеринбург, както беше планирано по-рано.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама