АКТУАЛНО


Един ден без цигарен дим

0 7110 31.05.2010
Един ден без цигарен дим

На 31 май се отбелязва Световният ден без тютюнев дим. Всяка година на този ден Световната здравна организация (СЗО) алармира обществото за рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия и призовава управляващите за ефективни политики за намаляване на употребата на цигари. Тази година тя осъди рекламите на тютютневи изделия и се обяви за тяхната забрана.



По традиция СЗО припомнят, че употребата на тютюневи изделия е втората причина за смърт в световен мащаб след хипертонията и убива 1 от 10 възрастни по целия свят.

От организацията изтъкват, че рекламата на тютюневи изделия, насочена към жените, е популярна по целия свят, привличаща все повече жени и момичета за потребители на цигарени изделия.

Темата за Световния ден без тютюнев дим 2010 г. е свързана с половете и тютюневите изделия, с акцент върху маркетинга, ориентиран към жени. СЗО използва случая, за да обърне внимание на рекламата на тютюневите изделия, насочена към двата пола и да потвърди призива към правителствата за забрана на всички форми на реклама, промоция и спонсорство на тютюневите изделия.

Жените представляват 200 милиона от над 1 милиарда пушачи в света. В 53 държави, част от Европейския регион на СЗО, 21% от жените пушат.

Тази цифра расте все повече с рекламата на тютюневи изделия, която все по-често се цели към по-младите поколения жени, асоциирайки пушенето с женската красота, лукс, овластяване и здраве.

В Европейския регион, 59% от мъжете пушат, а тютюневата индустрия вижда нови пазарни възможности за преодоляване на разликата между половете, посочват още от организацията.

За да се противопоставят на тютюневата индустрия, насочена към жени и момичета, СЗО отново призовава правителствата да издадат широкообхватни забрани на всички реклами на тютюневи изделия, тяхната промоция и спонсорство, както е посочено в чл.13 на Рамковата конвенция за контрол върху тютюна и в насоките за нейното прилагане.

През май 2005 г. Европейската комисия прие набор от 42 картинни изображения, предупреждения за здравето за ползване от държавите-членки на ЕС.

Пет държави от Европейския съюз (Белгия, Франция, Литва, Румъния и Великобритания) и пет извън него (Казахстан, Норвегия, Швейцария, Турция и Украйна) одобриха или ползват тези предупреждения, допълват от СЗО.

Въпреки това, Европа има дълъг път, за да достигне примера на Австралия, където - в съответствие с препоръките на СЗО - правителството ще наложи в рамките на две години, тютюневите компании да приемат обикновени опаковки на тютюневите изделия и да премахнат всички цветове и брандинг лога от тях.

Това е първият подобен ход в света, насочен към намаляване на смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето, отбелязват от организацията.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама