НОВИНИ


ТАСС: Референдум за присъединяването на Южна Осетия към Русия - през май-юни

0 3061 31.03.2022
ТАСС: Референдум за присъединяването на Южна Осетия към Русия - през май-юни

Референдум за присъединяването на Южна Осетия към Русия вероятно ще бъде проведен през май-юни. Това съобщава зам.-председателят на комисията по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и отношенията в Държавната дума Виктор Водолацкий, цитиран от държавната агенция ТАСС.


Президентът на Южна Осетия Анатолий Бибилов заяви, че страната предприема законови стъпки за присъединяване към Руската федерация в близкото бъдеще. Процедурите ще приключат след президентските избори, които ще се проведат на 10 април.

 

Южна Осетия е бивша автономна област по време на съветската власт, която се самопровъзгласява за независима република. Тя обаче е частично призната държава. До началото на 2009 г. Южна Осетия е призната за независима държава, само от Русия, Никарагуа, Венецуела и Науру. България и страните от Европейския съюз не признават Южна Осетия и нямат дипломатически отношения с нея. Южна Осетия няма широко международно признание и не е интегрирана в международни организации и структури.

"Мисля, че на 10 април, когато ще се проведат изборите за президент на републиката в Южна Осетия, вече ще са ясни датите за референдума, кога ще го обявят“, каза Водолацкий. 

 

По думите му присъединяването на Южна Осетия към Русия е мечта на много жители на частично признатата държава още от 2008 г. когато републиката "е била подложена на агресия от Грузия под ръководството на Михаил Саакашвили". 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама