НОВИНИ


The Economist: Украинските военни „заглушават“ руските радиопредавания с хеви метъл

0 3220 31.03.2022
The Economist: Украинските военни „заглушават“ руските радиопредавания с хеви метъл

Украинците заглушават радиопредаванията на врага с тежък метъл, пише The Economist. Военните подслушват нашествениците и излъчват на техните честоти, нанасяйки поражения на още едно поле за окупаторите. Според военния анализатор Томас Уитингтън проблемите с руските радиокомуникации могат да доведат до значителни загуби и сред висшето командване на Русия.


Съвременните радиостанции от военен клас криптират сигналите и променят честотата, на която работят военните, много пъти в секунда, което прави прихващането почти невъзможно. Руските войски обаче не разполагат с модерна технология и комуникират по некриптирани високочестотни (ВЧ) канали. Това позволява тази комуникация да бъде подслушвана дори от любителски радиостанции. Затова украинците имат възможност да обменят помежду си данни за руските военни радиочестоти, да подслушват руските, да анализират излъчванията им и дори да ги заглушават.


Освен това старите радиостанции могат да бъдат проследявани с помощта на пеленгатор. Има съобщения за украинци, които „бомбардират“ честотите, използвани от руските войски, с хеви метъл музика дори по време на бойни действия. Самолетите на НАТО, които летят в близост до западната граница на Украйна, също имат достъп до радиосигналите на руските войски. Освен това Западът планира да предостави на Украйна повече оборудване за локализиране, прихващане и блокиране на руските комуникации, поше още Калдата.


Руските уоки-токита са твърде прости, за да се провеждат координирани операции. Ето защо именно лошата радиокомуникация, според Уитингтън, принуждава руските генерали лично да координират армията и да се излагат на риск на бойното поле.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама