НОВИНИ


САЩ със санкции към руски производител на технологични чипове

0 3570 31.03.2022
САЩ със санкции към руски производител на технологични чипове
Белият дом

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на най-големия руски производител на електронни чипове и на още 20 други компании, работещи в технологичния, морския и аерокосмическия сектор, които, според Съединените щати, помагат за войната на Русия в Украйна, съобщава ”Файннешъл таймс”.


Министерството на финансите заяви, че новият пакт санкции е насочено специално към групи, които са "злонамерени кибер лица"“ и "инструмент за военната машина на Руската федерация“, както и компании, помагащи на Русия да избягва западните санкции.

Една от най-големите компании, които ще бъдат цел на новите санкции, е най-големият производител на чипове в Русия - Mikron. Компанията е отговорна за повече от половината от руския износ на микроелектроника и произвежда чипа, разположен в руските кредитни карти "Мир", съобщиха от Министерството на финансите.

 

Отделно, САЩ се насочват и към базираната в Москва група Serniya Engineering, за която твърдят, че е в центъра на мрежа за обществени поръчки от няколко държави, предназначена "да прикрие крайните потребители на руските военни и разузнавателни агенции, които разчитат на критични западни технологии".

 

ЕС и Япония вече наложиха ограничения за износ на компанията Serniya Engineering, докато Обединеното кралство ще наложи свои собствени санкции на тази компания, посочиха от САЩ, цитирани от БНР.

 

"Русия не само продължава да нарушава суверенитета на Украйна със своята непредизвикана агресия, но също така ескалира атаките си, нанасяйки удари срещу цивилни и населени места“, посочи министърът на финансите Джанет Йелън.

"Ще продължим да се целим в руската военна машина чрез санкции от всеки възможен ъгъл, докато тази безсмислена война не приключи", добави тя.

Като част от новите санкции САЩ посочиха и 13 допълнителни руски лица, повечето от които свързани с компанията Serniya.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама