НОВИНИ


Божанов: Министерството на е-управлението не може да блокира руски сайтове

0 3643 02.04.2022
Божанов: Министерството на е-управлението не може да блокира руски сайтове

Не е вярно, че Министреството на електронното управление е блокирало достъпа до руски медии у нас, то няма правомощия да блокира съдържание.


Това написа във Фейсбук министър Божидар Божанов.

 

"Покрай една статия се появи грешната интерпретация, че Министерството на електронното управление е блокирало достъпа до руски медии. Както съм цитиран и в самата статия - това не е вярно. Лично проверих дали адресите на няколко големи руски медии и агенции не са попаднали в списъка със злонамерени адреси, по който работихме с ГДБОП. Няма ги там", добавя министърът.

 

Ето и цялата публикация:

 

Покрай една статия тия дни се появи грешната интерпретация, че Министерството на електронното управление е блокирало достъпа до руски медии.


Както съм цитиран и в самата статия - това не е вярно. Лично проверих дали адресите на няколко големи руски медии и агенции не са попаднали в списъка със злонамерени адреси, по който работихме с ГДБОП (има как това да се случи, ако от същите сървъри или мрежи се проучва чужда инфраструктура). Няма ги там.


Както написах вчера - справянето с дезинформацията е далеч по-сложно от блокиране на няколко сайта.


МЕУ няма правомощия да блокира съдържание, а правомощията на ГДБОП по Закона за киберсигурност са ясно разписани и не включват съдържание, прилагане на санкции и др. Действаме изцяло в рамките на закона.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама