НОВИНИ


Енергийният министър Николов за Gemcorp: Целенасочено се прави скандал, пропуска се меморандума и с другата фирма

0 4556 03.04.2022
Енергийният министър Николов за Gemcorp: Целенасочено се прави скандал, пропуска се меморандума и с другата фирма
Александър Николов

Около Gemcorp има много неща, които целенасочено се пропускат, за да има такъв скандал. Първо, има подписан инвестиционен меморандум, което означава намерения, а не сделка. Второ - няма подписан документ единствено и само с Gemcorp, има и втора компания, която се казва ”Ай Пи 3”. Това заяви енергийният министър Александър Николов.


Няма предложение на Gemcorp за участие в завод за батерии, категоричен е той. Те ще помогнат за създаването на енергиен профил на България. "Ай Пи 3" е компания, която се занимава с няколко типа иновативни технологии, критични за енергийната независимост, обясни той пред БНТ.


"Няма нищо свързано нито с батерии, нито се искат средства от ЕС, нито се искат каквито и да е държавни активи. Единственото заявено са намеренията, че на фона на това къде се намира България, как изглежда политическата ѝ карта, как изглеждат човешкият капитал и активите, те са изразили намерение да участват в този преход"


Единственото заявено намерение от двете компании е изпълнение на анализ, който е направен за "Топлофикация София" - за да спре да трупа огромни задължения.


Нито името на руски олигарх присъства в Gemcorp, нито пък американският посланик Херо Мустафа е посредничила в преговорите, заяви министърът.


"Не мисля, че американското посолство се е разграничило остро. Те казаха, че на подписването на меморандума не е присъствал техен представител. Факт - той беше подписан публично пред журналисти. Естествено, че на първоначалните разговори, в които обсъждахме профила на България, имаше техен представител", подчерта той.


Александър Николов подкрепя насърчената от премиера Петков проверка на ДАНС по случая. Подчерта, че на срещите с правителството са присъствали много инвеститори, с всички е работено по един и същ начин - България е представена с всички позитиви и възможности на фона на случващото се в региона.


От петък вечерта има официално искане от "Газпром" страната ни да плаща руския газ в рубли, макар че в договора това не е посочено, каза още Николов.


"Дали ще има механизъм , по който да се плаща в евро и след това да се превалутира като изкуствено се вдига цената - предстои да видим. Това е едно от нещата, които са в степен на подозрение засега, т.е. изкуствено да се вдигне допълнително цената за така наречените неприятелски държави".


Николов припомни, че договорът с "Газпром" е до края на декември и доставките на руски газ дотогава не би трябвало да спират. Уточни, че ако спре подаването от Русия, ще се водят разговори със съседните държави за доставки и на втечнен природен газ. Допълни, че изграждането на интерконектора с Гърция се движи в срок.

"Физическото завършване трябва да е на 1 юли. А по-нататък са всички нива, които са локален регулатор, гръцки, европейски регулатор се движим много бързо, за да може фактическата търговска експлоатация да стане много бързо".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама