НОВИНИ


ЕК с подпрепа за 16 страни, включително България, да не са зависими от руските изкопаеми горива

0 2966 06.04.2022
ЕК с подпрепа за 16 страни, включително България, да не са зависими от руските изкопаеми горива
БГНЕС

Европейската комисия съобщи, че ще предложи техническа подкрепа на България, Белгия, Чехия, Естония, Ирландия, Гърция, Испания, Хърватия, Италия, Кипър, Унгария, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия и Финландия, за да прекратят зависимостта си от руските изкопаеми горива.


Предвижда се помощта да осигури определянето и прилагането на необходимите политически реформи и инвестиции в областите на разнообразяването на енергийните доставки, ускоряването на прехода към възобновяема енергия и повишаването на енергийната ефективност. Посочените страни са поискали тази подкрепа и ще я получат в следващите месеци, уточнява комисията.

 

Еврокомисарят по въпросите на сближаването Елиза Ферейра заявява, че държавите в ЕС са изправени пред невиждана енергийна криза. На 21 март, след като Русия нахлу в Украйна, ЕК отправи покана до държавите в ЕС да заявят каква техническа подкрепа им е необходима, допълва тя, цитирана в съобщението.

 

По нейните думи помощта от ЕК ще осигури средносрочно смекчаване на ръста на цените, включително с ускоряване на природосъобразния преход, предава БТА.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама