НОВИНИ


Фон дер Лайен в София: „Зелена светлина“ за българския План за възстановяване. Изключителен е!

0 4398 07.04.2022
Фон дер Лайен в София: „Зелена светлина“ за българския План за възстановяване. Изключителен е!
Урсула фон дер Лайен, Кирил Петков

Европейската комисия дава „зелена светлина“ на българския План за възстановяване и устойчивост. Това заяви председателят на комисията Урсула фон дер Лайен от Гранитната зала на Министерски съвет в София на съвместна пресконференция с министър-председателя Кирил Петков, на която представят Националния план за възстановяване и устойчивост на България.


„Българският план е изключителен. Той отговаря на много условия, които са доста високи. Почти 60% в него подкрепят зеления преход. За нас е важно България да е заедно с ЕС в тази посока“, заяви шефката на ЕК.

 

От своя страна премиерът Кирил Петков отчете, че Планът представлява 10% от българската икономика. Той предвижда инвестиции срещу реформи в различни сектори.

 

„Този план е работещ, иновативен и наистина ще осигури модернизацията на България. Едно голямо благодаря на Урсула за присъствието й и за предаването на плана, който е финализиран. Този план е близо 10 процента от нашата икономика. Дава възможност да си гарантираме енергийната сигурност и да използваме най-нови технологии, да отключим потенциала на геотермалите, използвайки нашата минерална вода за енергия, да реформираме върховенството на закона за засилен контрол върху главния прокурор с назначаването на съдия, който временно ще е прокурор, КПКОНПИ да се реформира и да започне да работи, да модернизираме железниците, да инвестираме в образованието, в изследванията и модернизациите“, заяви Петков.

 

Премиерът определи Плана като стъпка към енергийната независимост на България: „Планът ни дава стъпки напред да сме независими от Русия, инвестирайки толкова много в алтернативни източници на енергия и в батерийния комплекс. Позволява ни да използваме нашата енергия. Ако обърнем минералните извори в електроенергия, тя ще е чиста и независима. Така че Планът и гръцката връзка ще ни позволят независимост и възможност да контролираме икономиката и съдбата си“.

 

Председателят на ЕК препоръча руските газови доставки да се плащат в евро или долари, както е по договорите с Газпром. „Предстои анализ на указа на руския президент Владимир Путин и все още няма обща позиция на ЕС, но договорите трябва да се спазват и доставките да се плащат както е заложено по тях“, поясни Урсула фон дер Лайен.

 

Шефът на ЕК благодари на българското правителство за помощта, която оказва на украинските граждани, търсещи спасение от войната у нас.

 

След като даде положителна оценка за българския план, Фон дер Лайен връчи на министър-председателя почетен плакет.

 

Националният план за възстановяване и устойчивост на България е на обща стойност над 13 млрд. лева, от които националното съфинансиране е в размер на около 2 млрд. лева. като средствата ще бъдат получени срещу реформи.

 

Планът има 4 основни стълба: „Иновативна България“, „Зелена България“, „Свързана България“, „Справедлива България“. Най-голям е дялът на „Зелена България“ - 41%. Предвидени са близо 2 млрд. лв. за саниране, над 1 млрд. за социално включване, 700 млн. лева за цифрова свързаност, 500 млн. лева за нови влакове и за градски железници, 350 млн. лева за модернизиране на лечебните заведения, 643 млн. лева за модернизиране на грижата за пенсионерите. Очаква се страната да получи средствата в рамките на тази година.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама