НОВИНИ


Милева за заплашения прокурор: Повече от година е с охрана

0 2969 07.04.2022
Милева за заплашения прокурор: Повече от година е с охрана
Сийка Милева БГНЕС

Свидетели сме на поредна форма на натиск върху наш колега, за съжаление този път с криминален характер. Магистрат получава заплахи за убийство и то за това, че си върши работата. Повече от година заплашеният магистрат е бил с охрана заради неговата застрашеност.


Това заяви пред журналисти говорителят на главния прокурор Сийка Милева във връзка с образувано досъдебно производство за закана с убийство на магистрат от Специализираната прокуратура. Тя определи случилото се като недопустимо.

 

„Как държавата ще гарантира, че утре това няма да се случи с други наши колеги и че отношението към заплашвания магистрат ще спре дотук? Каква е целта – магистратите да се страхуват да изпълняват своите служебни задължения? Какво трябва да се случи още, за да работим всички ние наистина за обществото, а не да се притесняваме от медийни заплахи, атаки и репресии“, попита Милева.

 

„Всеки може сам да си направи извода заплаха ли е това и каква е целта. Дали е случайно, че в плика има и текст с името на столична болница, която нашият колега многократно е посещавал през последните месеци. Има и бележка с чужда държава“, уточни говорителката на Иван Гешев.

 

По-рано днес от Софийската районна прокуратура информираха, че е образувано досъдебно производство по постъпил сигнал за системно следене и закана с убийство.

 

На 6 април на столичната ул. „Черковна“ в служебния кабинет на магистрата, в шкаф, съдържащ канцеларски и други работни материали, е установено наличието на хартиен плик, адресиран лично до прокурора, без посочен подател.

 

В плика са открити патрони, няколко хартиени бележки, представляващи изрезки на отделни думи, сред които „кръв“ и „информиран“, както и името на чужда държава и болнично заведение в столицата, в което е пребивавал магистратът. Пликът със заплахата е бил адресиран лично до него, без посочен подател.

 

От думите на Милева стана ясно още, че Европейската комисия, Европейският парламент, Консултативният съвет на европейските прокуратури, посолствата у нас на държавите членки на ЕС, САЩ и Великобритания ще бъдат информирани за заплахата към българския прокурор.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама