ГЛАСЪТ


„Възраждане“, как не Ви е срам?

0 24643 07.04.2022
„Възраждане“, как не Ви е срам?
БГНЕС

„Възраждане“ не пропуска нищо свято, с което да спекулира и пропагандира, а сега се захвана и с изучаването на български език в Украйна. Фрог днес пита депутата Ангел Георгиев: Как не Ви е срам?


„Никъде в Украйна не се изучава български език”.Тази теза упорито поддържаше Ангел Георгиев от „Възраждане” в предаването на „Референдум“ по БНТ на 5 април 2022 г.


Въпреки непрекъснатите опровержения на водещата Добрина Чешмеджиева, че самата тя е разговаряла с редица младежи „с великолепен български език”, които по думите ѝ всяка година посещават семинар в страната ни, отговорът към журналиста от страна на Георгиев бе:


„Да, защото те се упражняват в момента вкъщи - събота и неделя, но в училище не изучават български език. Нещо, което нашата държава трябва да направи всичко възможно тази порочна практика да спре и ние тук трябва да посочим ясно, и да покажем кой е отговорен за това, а именно Украйна”.


Да предположим, че г-н Георгиев визира държавни училища, а не неделни: Фрог се свърза с Аксиния Тодорова, командирован преподавател от МОН за последните 4 години в Украинско-българския многопрофилен лицей, град Приморск на Азовско море - държавно училище с изучаване на български език, открито през 1996 г.


„С помощта на МОН е направен кабинет в лицея по български език - оборудван с 25 компютри, интерактивна дъска. България налива огромни количества пари в неделни училища, за учебници, за преподаватели, за национални носии и обувки. Огромни количества се отпускат”, заяви Тодорова, която успешно се прибра от Украйна с помощта на българските служби.


.
Аксиния Тодорова с таврийски българчета, облечени в традиционни носии
Източник: Аксиния Тодорова

 

Само през последните 2 години в Неделно училище „Васил Левски“ в град Бердянск преподавателите по български език, музика и български народни танци - местни и командировани от МОН - са 8. Обучението по български език започва от 1-ви клас. За това потвърдиха източници на Фрог.


„Украинската държава направи всичко възможно в Украйна те (бел. ред. българите там) да не изучават български език”, твърдеше още Георгиев в ефира на обществената телевизия.


Преди седмици Фрог интервюира шест таврийски българчета, сега редовни студенти в София, успешно завършили гореспоменатото училище и положили онлайн изпит по български език и литература, и история.

 

„В Николаев има българско неделно училище от 2013 година. До тогава от 90-та година в нашето общо училище „Тодор Минков“ към дружество „Иван Вазов“ в квартал Терновка се преподаваше български език като факултатив, като допълнителен курс. 

 

Повече 170 деца изучаваха български език. В нашия квартал 98% от родителите искаха децата им да изучават български език. А от тази година вече се изучава и от 1-ви клас български език като задължителен предмет. И Украйна поощряваше това. Който поиска, е можел да учи български език, литература и култура без никакъв проблем.  


В Черноморски държавен университет „Петро Могила” в Николаев се изучава български език и не само за филолози, но и за икономисти, юристи и т.н. 


Никога не е имало притеснения или някой да се опитва да спира изучаването на български език в града. Тази година трябваше да празнуваме 220 години от преселването на българите в Украйна и щеше да има голямо празненство с много българи. Искахме да направим фестивал и всичко това се поощряваше от местните власти, от целия град и от държавата.


С финансиране от МОН успяхме да купим всичко нужно - от техника до учебници. Миналата година получихме пари от българското Министерство на образованието и с тях обзаведохме цялото неделно училище. 


И в момента в общото терновско училище се преподава и български език онлайн. Повечето деца са разпръснати заради войната, но продължават да учат“.


А това разказа пред Фрог нюз кметът на квартал Терновка в град Николаев и директор на българското неделно училище там Олга Колот, която също е преподавател по български език в Черноморския държавен университет.


.

Ученици от неделно училище „Тодор Минков“ и студенти от Черноморския държавен университет

Източник: Олга Колот


България подпомага не малко неделни училища в Украйна, става ясно от списък на българските неделни училища в чужбина за учебната 2021/2022 година за финансово подпомагане от Министерството на образованието и науката, публикуван на официалната страница на МОН.

 

Ангел Георгиев беше абсолютно убеден в думите си - независимо че водещата на предаването многократно му обясняваше как те просто не отговарят на истината. Но наглостта е присъща на политическите лица от „Възраждане“ - дори след зверствата, извършени в Буча, от последната политическа сила в НС и привържениците ѝ излязоха на софийските улици с надписи с Z - знака на руската война в Украйна.


Надали Георгиев ще се засрами от думите си дори след изложените факти, особено имайки предвид в коя партия членува, но както от Фрог нюз обичаме да казваме:


Г-н Георгиев, ако се чудите какво да кажете, кажете истината.


Мира Ереева


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама