НОВИНИ


Австрия гони четирима руски дипломати

0 2840 07.04.2022
Австрия гони четирима руски дипломати
Външният министър на Австрия Александър Шаленберг БГНЕС

Австрия обяви, че гони четирима руски дипломати след серия такива експулсирания от други членки на ЕС заради войната в Украйна, предаде АФП.


Министерството на външните работи съобщи, че отнема дипломатическия статут на трима руснаци от посолството във Виена и на един в генералното консулство в Залцбург.

 

„Лицата са извършили действия, несъвместим с дипломатическия им статут и поради това са обявени за персона нон грата“, посочи министерството в изявление.

 

Четиримата дипломати имат срок от до 12 април да напуснат Австрия.

 

В понеделник външният министър на Австрия Александър Шаленберг каза, че би искал експулсиранията на руски дипломати първо да бъдат обсъдени на ниво ЕС, за да има обща позиция.

 

Същия ден Германия и Франция обявиха десетки руски дипломати за нон грата, като от тогава нежеланите представители на Москва в членки на ЕС набъбнаха до над 200.

 

В Австрия, чието население е 9 милиона души и е домакин на няколко международни организации, има акредитирани 290 руски дипломати. През 2018 г. страната не последва примера на други членки на ЕС, които експулсираха руски дипломати заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания, подчертавайки неутралитета си.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама