НОВИНИ


Игор Федик за Фрог: ”Руският свят” привърши ракетите «Калибър» и «Искандер», ужаси Краматорск с неточните «Точка-У»

0 9644 08.04.2022
Игор Федик за Фрог: ”Руският свят” привърши ракетите «Калибър» и «Искандер», ужаси Краматорск с неточните «Точка-У»

Светът още не е успял да се отърси от шока след видяното в украинското градче Буча и ето че днес, 8 април, руските войски обстреляха с балистични ракети «Точка-У» гарата в Краматорск, където се бе струпало голямо човешко множество – главно възрастни хора и деца – очакващи евакуация от Донецка област в по-безопасни райони на Украйна. В резултат загинаха над 50 човека, а поне 87 са ранени.


Обстрелът на гарата в Краматорск е още едно военно престъпление, извършено от руските военни, и поредно свидетелство за геноцида, извършван от Русия срещу украинския народ.

 

.

Най-ужасното е, че всичко това се прави съзнателно и целенасочено. През тази седмица местните власти в Донецка и Луганска области призоваха мирните жители да се евакуират в по-безопасни райони, тъй като в Източна Украйна се очаква масирано настъпление на руските войски. За целта украинските държавни железници организираха евакуационни влакове и съгласуваха графика за движението им. Цялата тази информация беше публична, затова руските командири, които са дали заповед за пускането на ракетите срещу гарата на Краматорск, са знаели много добре, че там в този момент ще има голямо струпване на цивилни лица, желаещи да се евакуират.


И още нещо. Пусковете на балистични ракети не може да са хаотични, те се осъществят по точно избрана и проверена цел. Ракетите са скъпи, тях не ги разхвърлят безразборно. Преди пуска – както е било в случая с Краматорск – се провежда разузнаване, взема се решение за поразяване на целта, избира се номенклатура на боеприпаса, работят метеорологичните станции, а след това щабът, който е поръчал удара, се свързва с щаба на изпълнителя. Уточняват се нюанси относно необходимото количество ракети за поразяване на целта. При нужда се провежда допълнително разузнаване, за да стане ясно дали приоритетната цел не е сменила позицията си. Всичко това означава, че ударът по гарата в Краматорск в конкретния ден и час е резултат от прецизно планирана и проведена работа, в която са участвали немалко хора.


За това, че този удар е дело на руските военни, свидетелстват множество съобщения в месинджъра на Телеграм. Така например бившият украински депутат от проруската Партия на регтионите Олег Царьов, който през 2014 г. избяга в Русия и сега активно поддържа путинската «спецоперация», млако преди обстрела открито призова да бъдат удряни украинските гари. На своя Телеграм канал той публикува следното съобщение: «От запад на изток по жп линиите се придвижва жива военна сила от Западна Украйна, а също така настъпателна тежка техника и артилерия от Европа. Понякога ми се иска да подаря ученическа контурна карта на украинските жп линии на лицата, вземащи решения [в Русия]. Ако те я погледнат, ще има стане ясно, че с максимум три прицелни удара могат да парализират цялото движение за месеци напред“. А в Телеграм канала „Zаписки Vетерана“ малко преди обстрела бе поместено съобщение с призив да не се използва жп транспорт за евакуация от Славянск и Краматорск и близките до тях населени места.
Вденга след обстрела в няколко руски Телеграм канала бе публикувано видео с последствията от удара върху гарата в Краматорск и текст към него със следното съдържание: «Преди десет минути удари по жп гарата на Краматорск. [Ракетите] работят по струпването на [бойци] от ВСУ (Въоръжените сили на Украйна).“ Авторите на тези съобщения обаче бързо започнаха да ги изтриват веднага след като се появи информация, че „струпването на ВСУ“ всъщност се е оказало множество от мирни жители, очакващи евакуация.


Впрочем, всичко това едно към едно напомня ситуацията със сваления през 2014 г. малайзийски «Боинг». Тогава веднага след като самолетът бе поразен от ракета, руският военнопрестъпник Игор Гиркин, тогава воюващ на страната на т.нар. опълченци в Донбас, написа на своите профили в социалните мрежи следното «В района на Торез току-що са свалили самолет АН-26, той вече се въргаля някъде зад мина «Прогрес». Предупреждавахме – недейте да летите в «нашето небе». А ето и видео-потвърждение на поредния птичкопад (падане на птици). Птичката падна зад териконите (насипи пръст, изкопана от мините – бел. ред.)». Това съобщение мигновено бе подето от руските медии и от привържениците на «руския свят». Но след като осъзнаха, че «птичката» се е оказала пътнически лайнер, тези съобщения бързо бяха изтрити. След това в Русия започнаха да измислят най-различни версии за това как малайзийския «Боинг» уж бил свален от украинските военни. Днес бе същото – в началото те радостно рапортуваха, че са нанесли удар по «скупчване на ВСУ», а след това бързо започнаха да сменят плочата и да обвиняват за удара срещу гарата украинските военни. Видите ли – те сами са обстреляли мирните граждани на гарата в Краматорск с цел провокация. Като «желязно» доказателство те използват аргумента, че комплексът «Точка-У», от който е стреляно, го има на въоръжение само в украинската армия, а в руската го няма, защото бил снет от въоържение и заменен с
по-новите ракети «Искандер».


Както и в случая с малаийзиския «Боинг», руската вресия за случилото се в Краматорск, няма нищо общо с реалността и е само слабо прикритие за поредното военно престъпление на Русия.


Първо, само ментално нездравата руска пропаганда може да измисли версията ,че украинците сами са убили своите мирни граждани, за да направят провокация.


Второ, има множество потвърждения, че руските военни продължават да използват «Точка-У». И причината за това е проста – те привършват запасите от ракети «Калибър» и «Искандер» и им се налага да вадят от складовете всичко, което е било отправено там за съхранение. В Интернет в открит достъп има немалко свидетелства за това, че руснаците прехвърлят своите «Точка-У» в Беларус, по-близо до границата с Украйна, така че да могат да обстрелват Киев и Чернигов. Освен това на руските пропагандни тв канали има записи, на които се вижда как няколко дни преди началото на войната руските военни заедно с беларуските си колеги провеждат стрелби с «Точка-У». За това, че този ракетен комплекс остава на въоръжение в руската армия, по-рано говореше и разследващият екип на Conflict Intelligence.


И трето, каквито и истории да измисля руската пропаганда и както и да прикрива тя своите военни – Буча, Бородянка, Чернигов, Харков, Мариупол и други унищожени мирни украински градове и села, са живото свидетелство за това, че зад всичко това, което се случва с тях, стои жестокият «руски свят». Днес към списъка на тези градове за съжаление се прибави и Краматорск. Обстрелът на неговото мирно население стана поредното военно престъпление и акт на геноцид на Русия спрямо украинския народ.

 

Игор Федик

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама