НОВИНИ


ГЕРБ отказа на ДПС комисия за матурите

0 4969 02.06.2010
ГЕРБ отказа на ДПС комисия за матурите

Парламентарното мнозинство отхвърли искането на опозицията да бъде създадена анкетна комисия за проверка на сигналите за изтичане на информация за матурата по български език.



Не бе прието и искането на опозицията за проверка на мобилния оператор, оповестил вчера изпитните резултати срещу заплащане, преди те да бъдат обявени в сайта на образователните министерство.

Припомняме, че на своя пресконференция ДПС настояха вчера за създаване на такава анкетна комисия, или в краен случай парламентарната образователна комисия, която специално да се заеме със случая на изтичането темите от матурата по литература.

Председателят на парламента Цецка Цачева не допусна до гласуване и искането на народния представител от Коалиция за България Румен Овчаров да бъдат изслушани премиерът Бойко Борисов, заместник министър-председателят Симеон Дянков и министрите Тотю Младенов и Трайчо Трайков за антикризисните мерки на правителството и изпълнението на бюджета. Цачева се мотивира с липсата в правилника на колективно изслушване на министри.

Четете правилника на Народното събрание, както дяволът - Евангелието, контрира от парламентарната трибуна поведението НС на управляващите Мая  Манолова.

На свой ред Румен Овчаров запита на кого трябва да се вярва, след като премиерът Бойко Борисов твърди, че сме в криза по-лоша от войната, а финансовият министър - че излизаме от кризата. Все пак, НС е висшият орган на властта и трябва да знаем има ли криза или не, ще има ли актуализация на бюджета и антикризисни мерки или не, настоя той.

Цецка Цачева му отговори, че няма да подложи на гласуване предложението поради недопустимост - правилникът допускал изслушване на отделен министър, но не и групово на министри, допълни тя. Манолово от Коалиция за България й опонира, наричайки подобни тълкувания скандални, защото според нея тримата представители на кабинета ще бъдат изслушани един по един, а не в хор. Няма такава практика досега, отсече Цачева, която поясни, че е изучила опита на предишните състави на парламента по този казус и смята решението си за правилно.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама