НОВИНИ


Защо Стефан Янев се въздържа от оценка на действията на Путин?

0 3898 10.04.2022
Защо Стефан Янев се въздържа от оценка на действията на Путин?
Стефан Янев стопкадър, Нова телевизия

Защо Стефан Янев не желае да даде оценка на действията на Путин? Срам го е от позицията си или изобщо няма такава? Далеч сме от мисълта, че е второто. Забелязали сме, че както преди, така и сега той остава лаконичен по темата „Путин“.


Припомняме, че той бе отстранен от поста военен министър именно заради свое изказване, в което твърдеше, че войната в Украйна всъщност е „военна операция“, както я нарича самият руски президент.

 

„Защо аз трябва да оценявам действията на Владимир Путин?“, попита преди минути Янев. Оправданието му - бил необходим „много сериозен геополитически анализ“, за който 15-минутното му участие в ефира на Нова не е достатъчно.

 

„Напрежението в Украйна и настоящата война са в резултат от напрежение, тлеещо от години там. Назад във времето има много знаци, че ще се стигне до този момент“, каза бившият служебен министър-председател и ексвоенен министър.

 

„Аз не съм се опитвал да правя оценка на Путин и неговите действия, нито да давам оценка на това какво точно и защо прави. Имам позиция, но защо трябва да давам оценка на Путин. Позицията за войната е ясна – има жертва, има агресор“, лаконичен бе Янев.

 

Попитан кой е жертвата и кой е агресорът, той се учуди: „Това въпрос ли е, сериозно ли ме питате? Очевидно е за всички. Украйна като суверенна държава е нападната от Руската федерация. Кой е жертвата и кой е агресорът?“, продължи Стефан Янев.

 

Не пожела да даде оценка и на руския посланик Елеонора Митрофанова, само отбеляза, че обявяването й за персона нон грата щяло да бъде грешка, защото това затваря пътя на дипломацията.

 

По думите му България не трябва да даде военна помощ на Украйна, защото така по-бързо ще свърши войната.

 

Янев, разбира се, не пропусна да посипе сол върху четворната коалиция, част от която доскоро бе и самият той. По думите му имало непоследователност в действията и посланията на управляващите.

 

Или се опитва да усети накъде духа вятърът, или нещата са много по-сложни. Престои да стане ясно.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама