Пълна Блудница


Пчеличката Мая излапа медеца на ТЕЦ-а

38 19736 02.06.2010
Пчеличката Мая излапа медеца на ТЕЦ-а
Пчеличката Мая bspnews.net

Кюстендилската депутатка влязла в безпринципни коалиции за парици дори с най-големите врагове на Народа и БСП.



Още на прощъпалника си като депутатка, червената кюстендилска черешка Мая Манолова насочва взор към най-медоносните плантации в региона – ТЕЦ „Бобов дол” и Мини Бобов дол”. Всъщност, за никого в региона не е тайна, че Мая Манолова е трудолюбива, амбициозна жена, чиито планове за светло бъдеще и шеметна кариера се сбъдват благодарение на вродения й нюх към парите и мъжете. Както и не е тайна, че за Манолова максимата „парите нямат цвят, затова ги искам по много” важи с пълна сила. Това е и главната мотивация за нейната прословута всеотдайност, която съгражданите й сполучливо обобщиха с кодовото Пчеличката Мая.

"Чуеш ли, че жужи наоколо, значи има или секс или далавера. Или и двете", говорят по-възрастните хора в околията.
Но раята каквото ще да си дърдорят - шеметната кариера на Манолова е факт. Почти за около 2-3 години тя освен, че стана един от най-изявените юридически съветници на ПГ на БСП, успя да... обсеби самият лидер – Сергей Станишев по начин, по който само една жена може да го направи. С хитрост. Така върховете са гарантирани и обещават космически висоти. Контролът от партийното ръководство пък е занижен поради спечеленото с женски трикове и някой и друг спонсорски лев доверие.

Тлъста пчелна пита

Прегърнала каузата за приватизацията на ТЕЦ “Бобов дол” още по времето на кабинета на царя, чийто енергиен министър - Мирослав Севлиевски открито приема тясното сътрудничество със социалистката. Така тръгва и процедурата за приватизация на енергийното дружество.
Почвата е благотворна и обещава богата и дългогодишна реколта, тъй като контрагентите на Топло-електрическата централа – стотиците фирми и търговски дружества, предоставящи услуги на централата, вече са изградили стройни картелни бизнес обединения в самия ТЕЦ. Което за предвидливата Манолова при всички случаи вещае само едно - добра основа за собствен успех, изграден на базата на широко полит-икономическо партньорство.
Когато тройната коалиция вече управлява страната, през 2007-2008 г., Христо Ковачки печели с "Енергия МК" търга за приватизация на ТЕЦ "Бобов дол" срещу сумата от 100 млн. лв. Прах в очите на бунтуващите се миньори от Мини „Бобов дол” и на синдикалните структури на „Подкрепа” пък бяха камуфлажните клаузи в приватизационната сделка - инвеститорът да се задължи да изкупува български въглища не по-малко от 1 750 хил. тона годишно. Само след година ТЕЦ "Бобов дол" прекрати изкупуването на въглища не само от местния рудник "Миньор", но и от още пет въгледобивни предприятия - в Перник и Бобов дол.

Продаде за 20 бона местните структури

Приватизацията на бобовдолския ТЕЦ и активните мероприятия на другарката Манолова в своя полза, естествено бяха съпътствани със смяна на неудобни членове на Съвета на директорите.
Като добър юрист, доказал себе си чрез шеметната си партийна кариера и позиции където трябва, социалистката най-напред успя да си издейства договор за юридически консултации за сумата от 20 хиляди лева месечно, а след това побърза да се отблагодари с щедри жестове към самия инвеститор (благодетел) Ковачки.
За целта социалистката открито вербува за каузата на новия Терминатор – партия „ЛИДЕР” – местни соцактивисти, дори ръководители на партийни организации.
Подобен е случаят с Валентин Кюркчийски, председател на общинската организация на БСП в Сапарева баня, който Манолова успява бързо да го изпрати сред бившите - и като председател на структурата в курортното градче и като член на Съвета на директорите. Причината - отказът на Кюркчийски да работи на местните избори през 2007-ма за „ЛИДЕР”.

Търтеите на кумичката

Приватизацията на ТЕЦ-а в Бобов дол беше последвана от не едно и две скандални заседания на Областния съвет на БСП в Кюстендил заради назначенията в Съвета на директорите на бобовдолската централа. От борда бяха извадени Димитър Куюмджиев от МИЕ и Спас Станкев, бивш депутат от БСП. Техните места, пък бяха заети от бившия шеф на ТЕЦ-а Атанас Вакъфчиев – председател на партията на Ковачки в Дупница и Стоян Станков - ликвидатор на мина "Колош". Но и … кум на Мая Манолова. Едва ли за безпристрастния наблюдател има още съмнения, че именно другарката от Кюстендил - работливата пчеличка Мая, се е погрижила за важните неща в енергийното дружество – кадровата политика в Съвета на директорите на ТЕЦ “Бобов дол”.
Кумът обаче вече управлява държавните Мини „Бобов дол”, а близки до семейство Манолови твърдят, че той е очите и ушите на червената депутатка, която чрез него балансира събирането на медоносния прашец.
Но това е толкова логично, колкото и фактът, че смяната на властта през годините винаги водеше след себе си подмяна и на ръководствата на енергийните гигант у нас, вкл. и ТЕЦ “Бобов дол”. Така през февруари миналата година дойде ред Бордът на директорите да се освободи от неудобните - Валентин Кюркчийски, Божан Божанов и Стоян Станков и техните места да заемат прокуристът на ТЕЦ-а, (като представител на новия собственик- "Консорциум Енергия МК") Петър Петров, председателят Атанас Въкавчиев и изпълнителният директор на ТЕЦ- Бобов дол Владимир Владимиров.

Нова тройна коалиция

Нова тройна коалиция всъщност се настани в ръководството на ТЕЦ “Бобов дол” – с по един представител на ЛИДЕР, на БСП и естествено на… Братя Галеви. Политическо-икономическото амплоа на инвеститора Христо Ковачки за сега по никакъв начин не може да обясни това хармонично партньорство, което иначе съществува от години в енергийната централа. Но види се към настоящия момент просто цъфти, връзва и укрепва.
След приватизацията на Ковачки, с протекциите на Мая Манолова, начело на централата веднага е назначен бившият председател на общинската структура на БСП в Дупница Владимир Владимиров. Разбира се целта не може да е друга освен потоците от финикийски знаци да поемат към партийната каса и близко стоящите до нея фирми.
Насочвайки “енергийните долари” най-напред към собствената му фирма -“Владима”, (която обаче прехвърля на трети лица) и към фирмата на бащата на любимата му - “Вкусен свят”, интерес представляват сключените договори по обществени поръчки с:
- “Металинженеринг” – Враца, която е финансирала БСП – Враца за 180 000 лв.

На хранилка при Галевите

Охранителната фирма “Боду”, чиито представител за Дупница е един от най-доверените хора на братята Галеви - Георги Първанов-Бозата поема наблюдението на ТЕЦ-а в Бобов дол. Това става на 30.03.2006 г. за първоначалната сума от около 155 хиляди лева, като по-късно е сключен договор за още 18 хиляди. Говори се, че трансмисията между властта и главорезите – Ангел Христов и Пламен Галев е била именно оправната Пчеличка Мая. Според мълвата тя често идвала да дава отчет на килимчето в резиденцията им в село Ресилово. Другият червен депутат от региона Иво Атанасов обаче бил категорично против заниманията на амбициозната си колежка и топлата й връзка с бившите барети “братята” Галеви. Успоредно с това тя работила и за добруването на СДС в Кюстендилска област заради дългогодишното си креватно увлечение към бъдещия кмет на Града под Хисарлъка Петър Паунов.
Много скоро Атанасов е смазан, сдъфкан и изплют. Пчеличката Мая, чрез подкожното си влияние на Станишев, отсвирва своя доскорошен другар от изборите за евродепутат. На миналите парламентарни избори, пък Иво Атанасов от Кюстендил е забатачен чак в Батак, от където логично не влиза в Парламента. За сметка на това изтъкнатият седесар Петър Паунов е заразен с кошерната идеология на своята довереница. След като не успява да спечели лидерското място в синята партия обявява СДС за мъртъв, и оглавява националния предизборен щаб на коалицията ЛИДЕР и Новото време. Как, кога, за колко и от кого е инспирирана тази метаморфоза, само можем да гадаем. Но следите водят към едно място...

Следете полета на орела

Членът на ВС на БСП Добромир Гущеров с управляваната от него през 2006 година застрахователна компания “Орел”, печели търг за имуществено застраховане в ТЕЦ-а на стойност 383 хиляди лева. От тук, през застрахователния бизнес, минава и топлата връзка на БСП със представителя на Галеви в местната власт. Дупнишкият клон на „Орел” се ръководи години наред от настоящия председател на общинския съвет – Явор Тодоров, с който отделно централата сключва договор през януари 2006 година – веднъж за 6 339 лева и втори път за приблизително 20 000 лева. Добилата печална известност фирма “Тоби”, собственост на баща и син Стойчо и Крум Милеви, заради която прокуратурата поиска отстраняване на дупнишкия кмет от длъжност, пък е поела от край време доставка на хранителни продукти, плодове и зеленчуци е без стойност, но обслужва, както нуждите на ТЕЦ”Бобов дол”, така и ведомствената му планинска „Почивен дом Енерго”.
Стойчо и Крум Милеви към момента са общински съветница от партия ГЕРБ, а Крум е новият председател на местната структура. Преди година той бе изгонен от ръководството заради публичните му изяви в подкрепа на братя Галеви, но това пък не му попречи в началото на годината да оглави регионалното представителство в Кюстендил на ДФ “Земеделие” и да стане новият стар общински лидер на Бойковата партия.
Естествено това са малка, миниатюрна част от сделките на ТЕЦ-а, но запознати твърдят, че най-многобройните процедури, които са били обжалвани заради нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП) са именно там.
Наблюдатели на процесите вляво коментират, че заради пъклените дела на Пчеличката Мая с ЛИДЕР и Галеви червената структура (БСП-Кюстендил, респективно БСП-Дупница, Сапарева баня, Бобошево, Рила и Кочериново), движи почти целия ход на съвременната история на столетницата и я водят към нейния естествен и логичен край. Югозападът от изконно лоно на социализма – тази светла, честна и морална религия на достойни и любящи хора, се е превърнал в гноен кошер на разврат, партийно кръвосмешение, предателства и другароубийства.
Бог да прости Столетницата, да живее Пчелата майка!
Марек
bspnews.net

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама