НОВИНИ


Кирил Петков: Никой не трябва да слага личната си кариера над стабилността на България

0 3359 11.04.2022
Кирил Петков: Никой не трябва да слага личната си кариера над стабилността на България
Кирил Петков

Никой не трябва да слага личната си кариера над стабилността на България. Това заяви пред журналисти министър-председателят Кирил Петков.


И днес той благодари на Андрей Гюров, че е оттеглил кандидатурата си за шеф на БНБ.

 

„Показахме какво означава лидерство. Когато няма разбирателство, по-добре да се направи стъпка назад, вместо да се настоява на всяка цена за нечия позиция на определено място. Нищо не изисква това бързо действие в момента – да има нов гуверньор. Може да се седне, да се говори и да се избере една кандидатура, която да е обединяваща. В момента три от четирите партньори не са съгласни с кандидатурата на г-н Каримански“, обясни министър-председателят.

 

Според него гуверньорът на БНБ трябва да има едно най-важно качество – висок морал и висока етика.

 

„Това е по закон. Всякакви други банкови позиции, включително Световната банка, изискват просто технически професионализъм и знания. Но когато говорим за най-висшата позиция в българския банков сектор, която ще трябва да управлява всички парични потоци, които влизат и излизат н България, там етиката и моралът имат съвсем друг стандарт, който ние като българи трябва да изискваме“, добави Петков.

 

Премиерът присъства на откриването на Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Там бе и държавният глава Румен Радев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама