НОВИНИ


Най-малко 20 журналисти са убити в Украйна от началото на войната

0 2658 13.04.2022
Най-малко 20 журналисти са убити в Украйна от началото на войната
Twitter

Най-малко 20 журналисти са били убити в Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари, съобщи Националният съюз на журналистите на Украйна.


Съюзът публикува всички имената на загиналите, като отбеляза, че това са само онези журналисти, чиято смърт е потвърдена от Генералната прокуратура на Украйна.

 

Има и журналисти, което все още се водят в неизвестност.

 

Сред изчезналите е Алексей Чернишев, който на 13 март заедно с фотожурналист и режисьор Макс Левин отива в района на село Гута-Межигорская, за да документира последствията от руската инвазия. Скоро военните действия в района се възобновяват и комуникацията с тях е прекъсната. На 1 април тялото на Левин е открито в квартал Вишгородски близо до Киев .

 

В средата на март 55-годишният ирландски оператор на телевизионния канал Fox News Пиер Закржевски и 24-годишната местна продуцентка на канала Александра Кувшинова бяха убити близо до Киев. Те попаднаха под обстрел в село Горенка (Киевска област).

 

При обстрел срещу Киев е убита и руската журналистка Оксана Баулина. Тя се е намирала в района Подил в северозападната част на украинската столица, за да снима нанесените щети от предходен обстрел, когато там паднала ракета. Новината съобщи независимата медия Insider, за която тя e работела.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама