Откриха причината за салмонелата в шоколадовите яйца на известна марка, която инфектира над 150 деца в Европа, повечето от които са на възраст до 10 години. Замърсяването вероятно е станало при обработването на пълномасленото мляко, се посочва в доклада на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.
Установено е, че не са спазени хигиенните изисквания в шоколадовата фабрика в Белгия. Салмонелата е открита на място още през декември миналата година, но тъй като произведената продукция е показала отрицателен тест за салмонела, яйцата са пуснати в мрежата.
Всички продукти от злополучните партиди се изтеглят от търговската мрежа не само в Европа, но и в Съединените щати, Австралия и Нова Зеландия.
Прокуратурата в Белгия води разследване, а фабриката спря работа.