СВЯТ


ЕС смутен от мълчанието на Медведев

3 5024 03.06.2010
ЕС смутен от мълчанието на Медведев
Дмитрий Медведев

Европейският съюз публично изрази вчера безпокойство от ситуацията с правата на човека в Русия. Това заяви на пресконференция заместник-ръководителят на представителството на ЕС в Русия Майкъл Уеб, цитиран от руския вестник "Независимая газета".



В навечерието на срещата Русия-ЕС в Ростов на Дон в Москва по жест начин бе пресечена поредна акция на радикалната руска опозиция. Държавният глава на Русия обаче не бърза да реагира на тези два сюжета.

Евроексперти виждат в реакцията на Дмитрий Медведев напълно осъзнат стремеж да се дистанцира от острите въпроси. За разлика от него премиерът Владимир Путин не избягва темите за правата на човека – нито на думи, нито на дела.

Уеб подчертава, че особена тревога сред европейците на срещата в Ростов на Дон предизвиква "ситуацията с правозащитниците, с убийствата на журналисти".

"Ние изразихме тревога от това, което става в Северен Кавказ, за безнаказаността на престъпленията, извършени там от правоохранителните органи", заяви Уеб.

Каква е реакцията на руския държавен глава на тази критика е неизвестно. На пресконференция след завършването на срещата в Ростов на Дон Дмитрий Медведев не каза нито дума по този повод, коментира Майкъл Уеб.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама