НОВИНИ


Предложението за връщане хартиените бюлетини показва, че БСП вече се готви за избори, смята експерт

0 2864 15.04.2022
Предложението за връщане хартиените бюлетини показва, че БСП вече се готви за избори, смята експерт
БГНЕС

Потенциалното връщане на смесения модел на гласуване ще елиминира потенциалните ползи както от машинния, така и от хартиения вот и ще мултиплицира негативните ефекти. Най-вероятно ще имаме отново „този хаос“, който имахме при предишни избори. Това прогнозира пред БНР Светослав Живков, историк, експерт по изборни системи и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.


„При този смесен вот трите основни цели, които се преследваха с въвеждането на машинното гласуване, потенциалните положителни ефекти ще бъдат напълно неутрализирани. Не на последно място, това ще върне отново проблема с невалидните бюлетини“, обясни той.

 

Според него с предложението за връщане на хартиените бюлетини БСП показва, че „евентуални предсрочни парламентарни избори не са далече на хоризонта, поне в техните предвиждания“.  

 

„Не искам да кажа, че БСП иска да провокира предсрочни избори, а че те смятат, че такива избори са възможни твърде скоро. В България, когато се правят подобни предложения, те винаги се правят в навечерието на парламентарни избори“.

 

Според Живков ГЕРБ и ДПС биха подкрепили предложението на БСП.

 

„Балансът при това положение е 120:120. Оттам нататък как ще мине и дали ще мине, е въпрос дори на лотария“, коментира още той.

 

Живков отбеляза рекордно ниската избирателна активност на последните избори и особеностите на електората на БСП и ДПС.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама