НОВИНИ


”Moody's”: Русия може да е фалирала

0 3297 15.04.2022
”Moody's”: Русия може да е фалирала

Русия може да е фалирала, защото не е успяла да обслужи деноминираните си в долари облигации заради западните санкции заради войната в Украйна, според Moody's, агенция за кредитен рейтинг. Подобен развой ще е нещо, което не се е случвало през годините след Октомврийската революция от 1917 г.


На 4 април Русия извърши плащания по две държавни облигации - с падеж 2022 и 2042 г. - в рубли, а не в долари. „Споразуменията за облигации не съдържат разпоредби за изплащане в друга валута, освен в долари“, казаха от агенцията, цитирана от "Евроком".

 

„Следователно, според определението на Moody's, Русия може да се счита за фалирала, ако не изпълни задълженията си в долари до 4 май, когато изтича едномесечният гратисен период“, се казва в изявление на Moody's в четвъртък.

Moody's твърди, че някои еврооблигации, емитирани в Русия след 2018 г., позволяват плащане в рубли при определени условия.

 

"Moody's смята, че инвеститорите не са получили уговорено плащане в чуждестранна валута на падежа". Русия повтори желанието си да изплати дълга, но Западът не го позволи, като наложи строги санкции след атаката срещу Украйна на 24 февруари.

Русия не успя да изплати 40 милиарда долара вътрешен дълг през 1998 г., след девалвиране на рублата при президента Борис Елцин.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама