НОВИНИ


Брюксел с нов санкционен шамар за Русия

0 6154 17.04.2022
Брюксел с нов санкционен шамар за Русия

Нови санкции срещу Русия налага Европейският съюз. Те ще бъдат насочени към банките и по-специално ”Сбербанк”, която представлява 37% от целия сектор в Русия. Таргетиран ще бъде и петролът, стана ясно от думите на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в интервю за жерманския вестник ”Bild am Sonntag”.


ЕС досега пощади най-голямата руска банка от предишните рундове на санкции, защото тя, заедно с "Газпромбанк", е един от основните канали за плащания за руския петрол и газ, които страните от ЕС купуват въпреки конфликта в Украйна.

 

ЕС работи върху "умни механизми", за да може петролът също да бъде включен в следващите санкции.

 

"Основният приоритет е да се намалят приходите на Путин“, каза фон дер Лайен.

 

САЩ наложиха "строги санкции“ на "Сбербанк" и друг руски кредитор, "Алфа Банк", по-рано през април. Обединеното кралство също санкционира "Сбербанк" и се ангажира да прекрати целия внос на руски въглища и петрол до края на 2022 г. Но досега ЕС пощади "Сбербанк" и друг голям руски кредитор, Газпромбанк, защото те бяха основните маршрути за плащанията му за руския петрол и газ.

В своя пети кръг от санкции ЕС обяви редица ограничения, включително „пълна забрана на транзакции“ за четири банки, които представляват 23% от банковия сектор на Русия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама