ГЛАСЪТ


Господин Волгин, вие журналист ли сте, или просто антена?

0 22015 17.04.2022
Господин Волгин, вие журналист ли сте, или просто антена?

Ние журналисти ли сме, или лукови глави? Държачи на микрофони ли сме? Канали, по които просто да тече информация? Проводници на всички гледни точки в обществото? Или сме хора с отговорната задача да ориентират обществото във времена на информационен хаос и да отсяваме фалшивите новини и пропагандата. Питам само.


Представителите на умнокрасивите четяли морал на Петър Волгин, а в закона за БНР и БНТ ясно пишело, че трябва да има плурализъм на гледните точки и да се отразяват различните идеи и убеждения в обществото. Волгин изглежда крайно обиден на критикарите и като такъв ги поучава от националния ефир на общественото радио. Говори за свобода на словото и как то възтържествувало в решението на Съвета за електронни медии, според което ни Волгин, ни предаването му ще бъдат санкционирани заради начина, по който се отразява войната в Украйна. 

 

Да речем, че аз съм представител на “умнокрасивитета”, за който говори Волгин. Като такъв виден представител на тази сравнително презирана от Волгин обществена прослойка, ще си позволя мерзостта да попитам - господин Волгин, вие журналист ли сте, или просто антена? 

 

Някакво криворазбрано схващане за плурализъм на гледните точки витае в общественото и медийното пространство. Борците за свободата на словото дори говорят за опит да се упражни цензура на начина, по който се отразява войната в Украйна. Но едно трябва да е ясно - журналистите не са просто проводници на информация. Не са просто предаватели, антени. Това не е журналистика. 

 

Това е отговорна професия, господин Волгин. Смятаме се за четвъртата власт, нали? Е, като такава - не е ли редно ние да сме онези, които да проверяват най-добре информацията, да са ситото, през което да преминават фалшивите новини и пропагандните твърдения? Здравото общество е добре информираното общество. Но едно общество не се информира добре, когато плува във водите на информационния хаос. Греша ли? 

 

Защото на едно общество му е особено трудно да се ориентира в 21 век. Информацията е навсякъде, особено в социалните мрежи. Дезинформацията работи особено усърдно, а хората с критично мислене са особено малко. Особено в България. Нека си припомним, че България е на последно място по функционална грамотност в Европейския съюз. 

 

Е, не е ли редно журналистите да са морален компас, ориентир, господин Волгин?

 

Помислете за друго обяснение на политиката в предаването си. Оправданието с плурализма се изтърква. На страната на истината ли сте, или на страната на баланса?

 

Питам само. Вие отговорете за себе си. 

 

Джесика Вълчева


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама