НОВИНИ


Коалиционните партньори нищят проблемите помежду си на заседание тази вечер

0 3016 18.04.2022
Коалиционните партньори нищят проблемите помежду си на заседание тази вечер
Атанас Атанасов, Кирил Петков, Асен Василев, Корнелия Нинова

Лидерите на четирите управляващи формации се събират на Коалиционен съвет тази вечер.


Срещата трябва да започне в 19.30 часа.

 

На нея се очаква да бъдат разнищени текущите проблеми между партньорите, растящите цени, Планът за възстановяване и устойчивост и енергийната политика. Друга тема, която вероятно ще бъде обсъдена, е недоволството на „Има такъв народ“ от разпределението на местата в парламентарните комисии. Става въпрос за две от най-ключовите - по бюджет и финанси и по правни въпроси.

 

Четири месеца, след като депутатите подредиха комисиите и те заработиха, от ИТН обявиха разпределението за несправедливо. Мотивът им е, че те имат 25 народни представители, партньорът им - „Демократична България“, е с 16 депутатски места, а в двете комисии формациите имат равен брой представители - по двама.

 

„Днес ще финализираме договорките“, каза на влизане в Министерския съвет пред журналисти заместник-председателят на ПГ на ИТН Виктория Василева в отговор на въпрос за промяната в състава на парламентарните комисии. „Ние сме го коментирали с коалиционните партньори преди повече от месец“, обясни тя.

 

В петък от партията на Слави Трифонов са депозирали искане, с което да получат допълнителна позиция, за сметка на „Демократична България“. Искането е направено в деня, в който парламентът не подкрепи Любомир Каримански за шеф на БНБ.

 

„Това е математическо съотношение. 25 на 16 - сега забелязахме. Човек, когато започне да смята - забелязва. Не смятам, че това е натиск или извиване на ръце. Не сме тук, за да бойкотираме, но има различни форми, с които може да се постигне съгласие. Бойкотът не е единствената форма“, каза Силви Кирилов от ИТН.

 

„Нека да се запознаем с това и ще решим на ниво група какво да правим“, коментира Христо Иванов от ДБ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама