НОВИНИ


Руската църква се обяви срещу знака Z на великденски сладки и яйца

0 3342 19.04.2022
Руската църква се обяви срещу знака Z на великденски сладки и яйца
Руски ”великденски” сладкиши...

В някои руски градове в магазини за хранителни стоки се появиха великденски сладкиши и козунаци с изрисуван на тях знак Z, който символизира специалната военна операция в Украйна, известна в цял свят като войната срещу Украйна. Руската православна църква се обяви против тази нова мода.


За първи път висшия клир не застава в подкрепа на военните действия от началото на войната на 24 февруари. Църквата се обяви и против поставяне на знака на боядисаните великденски яйца. Това съобщава INTERFAX.RU
„Разбира се, ние, от своя страна, поддържаме народните инициативи, насочени към подкрепа на руската армия… Но в конкретния случай считам, че християнските символи са самодостатъчни, и великденските сладки и яйца носят тези християнски символи, която е неизменна от векове. Не считам, че нанасянето на нови символи е уместно, и освещаването им храмове би било неуместно“. Това заяви на прес-конференция в Москва зам.председателя на синодалния Отдел за връзка на Църквата с обществото и медиите Вахтанг Кипшидзе.

Той обаче уточни, че на всяко друго „нецърковно тестено изделие“, на което се поставя някаква символика, може да бъде форма за поддръжка на армията.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама