НОВИНИ


Байдън се консултира със съюзниците на САЩ

0 4155 19.04.2022
Байдън се консултира със съюзниците на САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън се консултира със съюзниците на Вашингтон на фона на офанзивата на Русия в Източна Украйна. Целта на разговора беше да се обсъди продължаващата подкрепа за Украйна и усилията Русия да бъде държана отговорна за действията си, съобщиха от Белия дом, цитирани от агенция ”Ройтерс”.


Сред участниците в разговора бяха канадският премиер Джъстин Трюдо, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и британският премиер Борис Джонсън, както и лидерите на Полша, Япония и Италия.

 

Съединените щати виждат, че Русия извършва "прелюдия" към по-големи, очаквани настъпателни операции в източната част на съседната им страна, каза високопоставен американски служител във вторник.

 

Западните лидери се съгласиха с необходимостта от оказване на по-голям натиск върху Русия и засилване на международната изолация на Москва

 

"Германия ще продължи да подкрепя Украйна военно и финансово, въпреки че на практика е използвала максимално оръжията, които може да доставя от собствените си запаси и работи с оръжейната индустрия", посочи Шолц.

 

Става дума за противотанкови и противовъздушни оръжия. Берлин обеща да осигури необходимите средства за покупката им.

 

Лидерите - включително италианският премиер Марио Драги, президентът на САЩ Джо Байдън и британският премиер Борис Джонсън - споделиха "дълбока загриженост" за продължителните военни действия в Украйна и казаха, че е необходимо бързо прекратяване на огъня.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама