НОВИНИ


Христо Иванов: Скопие ще е в орбитата на Белград и Москва, ако остане извън ЕС

0 3045 20.04.2022
Христо Иванов: Скопие ще е в орбитата на Белград и Москва, ако остане извън ЕС

Няма основания да се променя дългосрочната политика на България. България има собствен интерес Северна Македония да не остава дълго извън ЕС, което означава в орбитата на Белград и Москва.


Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред журналисти в кулоарите на Народното събрание. 

 

Темата с членството на РСМ в Европейския съюз е една от сериозните разделителни линии в четворната коалиция. В общественото пространство витаят твърдения, че премиерът Кирил Петков се готви да направи компромис и България да вдигне ветото върху преговорната рамка за членството на ЕС през юни.  

 

В края на миналата седмица външният ни министър Теодора Генчовска заяви, че разминавания в политиката на България относно РСМ няма, а външнополитическите съветници на премиера шепнат в ухото му. Самият Петков обаче няма разминавания с Генчовска, обясни самата тя. 

 

Днес депутатът от ИТН Станислав Балабанов предупреди министър-председателя да внимава.

 

"Смятаме, че трябва да се продължи да се работи активно, да има диалог диалогът и разбира се, двете страни да внимаваме много. Има много исторически наслагвания и лесно стават къси съединения от всякакво естество", заяви днес съпредседателят на ДБ. 

 

Според Иванов има много хора, които са заинтересовани отношенията между България и Северна Македония да не се развиват и затова политиците трябва много да внимават и да си пестят думите.

 

"Лесно се разпалват негативни емоции, много трудно се овладяват. Ние трябва преди всичко да се грижим за националния интерес на България, а не просто електорално да се надяваме да се греем на огъня на разпалените емоции", заяви Христо Иванов. 




Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама