БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Тристранката нищи пенсионната реформа

10 5198 04.06.2010
Тристранката нищи пенсионната реформа

Днес на поредно заседания Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще обсъжда предложенията за пенсионната реформа. През последните няколко месеца тя се оказа поле за полемика, в която управляващи, синдикати и бизнес не успяха да намерят всички пресечени точки на обществения интерес.



Очакванията са да бъде запазен сегашният възрастов праг за жените – 60 години и 63 години за мъжете, но да се увеличи с по 3 години необходимия трудов стаж.

От КНСБ и КТ “Подкрепа” искат максималният осигурителен доход да е 10 пъти по-висок от минималния, така че хората, които имат възможност, да се осигуряват върху 4200 лв. Синдикалистите настояват през следващата година осигурителната тежест да се увеличи с 2 %.

Вицепрезидентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов изрази опасения пред БНР, че сега дискусията за пенсионна реформа едва започва и липсва консенсус.

“Тази година бюджетът на държавата за обществено осигуряване е осигурен от собствени приходи – някъде от порядъка на 45 %. И това, според нас, не може да продължава така. Ако има проблеми, ако има нещо, което налага, въпреки че аз не съм много съгласен, да се прави пенсионна реформа, защото това е реформа на реформата, да го кажем… Ако нещо се прави, тази реформа трябва да се върне към началните си корени – такива, каквито бяха през 2000 г. ", коментира синдикалистът.

По повод на днешното заседание Манолов акцентира и върху още един съществен момент - проблемът с недофинансирането на песионната система. Според него и най-обикновената математическа сметка показва, че той кореспондира с  увеличаване на пенсионната вноска, съобщава Фокус.

Синдикалистът смята, че не може с 10 % осигурителна вноска да издържаш пенсии. Вдигането на тази вноска е вариант за финансирането на системата. Изчисленията сочат, че тя трябва да стигне до 40 % според структурата на трудовия пазар и съотношението между работници и пенсионери.

"Бавно и постепенно трябва да се върнем към едни приемливи равнища на осигурителната вноска, които да направят системата устойчива. Осигурителната вноска се плаща както от работодателя, така и от работника, т.е. тук не става дума за популизъм, а ще трябва всички да дадем, за да може да издържаме системата", каза Димитър Манолов.

По думите на синдикалиста обаче вдигането на вноската до 40 % не е задължително, ако повече хора започнат да работят, а не да бъдат социалнослаби. Т.е. структурата работещи – пенсионери трябва да бъде променена. Не може държавният бюджет да участва с 55 % в осигуряването на пенсиите, категоричен бе Манолов. Консенсус по точката за издържането на пенсионната система все още не е постигнат на този етап в НСТС.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама