БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Край на одисеята с визите за руснаци

1 6095 04.06.2010
Край на одисеята с визите за руснаци
Николай Младенов Вяра Йовева

До броени дни ще бъде облекчен режимът за издаване на туристически визи за гражданите на Русия, които искат да посетят страната ни. Това каза в ефира на PRO.BG външният министър Николай Младенов.



По думите му вече е на бюрото му проектна заповед за много сериозно облекчаване на издаването на визи за Русия, Молдова, Украйна и Беларус. До дни гражданите ще видят изпълнението на обещанието да има облекчен режим за посещение на България, обясни Младенов.

Намерението на МВнР е всеки кандидатстващ за виза да има най-големия брой възможности къде и как да подава документи. Външният министър изрази обаче съжаление, чe няма как да отпаднат визите, защото България има общ визов режим с ЕС.

"В рамките на общите европейски изисквания ще облекчим достъпа на руски, молдовски, украински и беларуски туристи да идват у нас”, допълни министър Младенов.

По повод предстоящите съкращения на разходите в администрацията, дипломат номер едно съобщи, че ще има затворени наши посолства зад граница и на някои места ще има временно управляващи посланици.

"Предвид съкращенията в разходите, които трябва да направим, не можем да си го позволим да го направим във всяка мисия. Ще има съкратени посолства и това не е лесен процес: дърпаш шалтера и изведнъж всичко спира. Защото като го закриеш, два пъти по-трудно и по-скъпо излиза да от разкриеш отново. Затова много внимателно решаваме и преценяваме кои ще са. Но, да, ще има закрити посолства”, категоричен беше Николай Младенов.

Темата за изграждането на американския противоракетен щит в Европа, външният министър коментира с думите: „Правим това, което правят всички страни-членки на НАТО в момента. Правим дискусията, за да е ясно как ще изглежда тази система, защото това в момента не е ясно. Не става въпрос за един камион, който ще докара нещо и ще сложи при нас – ракети срещу ракети. След като мине срещата в Лисабон през есента, тогава вече започват разговорите и действията по разполагането на тези елементи на ПРО. Има американски, италиански, френски елементи и т.н. И ние първо трябва да решим дали в НАТО ще го правим, чак после ще говорим с Русия”, обясни още министър Николай Младенов.

На въпрос, дали България не води много по-проамериканска политика от предишни години, външният министър отговори, че проявявайки някакъв разум, е неуместно да се съобразяваме с една незначителна теза, макар и изказана от руски генерал.

"Ние сме в НАТО и се съобразяваме с това. Мен първо ме интересува сигурността на България и водим по-силна про-балканска политика. Но в отношенията ни в НАТО, Европа, САЩ, стратегически погледнато, ангажиментите които имаме, са в същия аспект, като при предишното правителство”, поясни Младенов.

В студиото на PRO.BG външният министър отново потвърди информацията, че България ще изпрати нови 70 души в Афганистан, решение, което е взето отдавна от парламента. То дава на страната ни мандат да участваме до края на мисията на НАТО в Афганистан. Всичко останало би означавало абдикиране от националния ни интерес, допълни Николай Младенов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама