Натурална съставка, която присъства в червеното вино, предпазва сърцето и забавя процесите на стареене в него. Това показват резултатите от проведено в САЩ изследване, съобщава Ройтерс.
"Ресвератролът, който се съдържа в червеното грозде (съответно и във виното от него), чрез блокиране при усвояване на калориите, ограничава свързаните със стареенето дегенеративни процеси в сърцето", твърди Томас Прола, професор по генетика в Университета на Уисконсин.
През последните няколко години доста фармацевтични компании вече проявяват интерес към принципа на действие на ресвератрола. Сред тях е и ГлаксоСмитКлайн (GlaxoSmithKline), които обявиха че са готови да платят на развойната фирма Сиртрис Фармацютикълс (Sirtris Pharmaceuticals) 720 милиона долара, за да придобият след завършването им техните разработки, целящи създаване на химично съединение, което копира начина на действие на ресвератрола.