НОВИНИ


Гардиън: Гл. прокурор на Украйна обвини Путин в план за изнасилвания и убийства в Украйна

0 4280 23.04.2022
Гардиън: Гл. прокурор на Украйна обвини Путин в план за изнасилвания и убийства в Украйна
Ирина Венедиктова

Върховният прокурор на Украйна обвини руския президент Владимир Путин, че има предварително изготвен план войските му да измъчват, изнасилват и екзекутират цивилни граждани, които отказват да се предадат в Украйна, съобщи Гардиън.


В интервю за Sky News Ирина Венедиктова обяви, че екипът й работи по почти 8000 случаи на военни престъпления от цяла Украйна, включително екзекуции без присъда, сексуално насилие и принудително депортиране на деца в Русия. Има „огромен брой случаи“, в които руски войници просто убивали хора, защото не им харесвали, твърди Венедиктова. Само в района на Киев има доказателства за над 1000 умишлени убийства на цивилни без причина. Очаква се броят им значително да нарасне, твърди главният прокурор.

 

На въпрос дали смята, че екзекутирането на цивилни граждани е било предварително планирано в руската стратегия за войната, Венедиктова каза: "Това е стратегия на руския президент Путин. Той и генералите му имат план А: градовете трябва да се предадат. Ако един град не се предаде, това означава план Б: да изплашат това население до максимум. Убиват, изнасилват, измъчват, и други брутални неща. Това е руската стратегия на войната", допълни главният прокурор на Украйна. /БГНЕС


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама