НОВИНИ


Кремъл дава на цивилните да напуснат “Азовстал”

0 4034 25.04.2022
Кремъл дава на цивилните да напуснат “Азовстал”

Прекратяване на военните действия в 14 ч. московско време обявиха въоръжените сили на Русия и формированията на Доненцката народна република. Според информацията на ТАСС мотив за решението е да се осигури възможност на цивилните граждани, блокирани в стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, да се евакуират. Едновременно с това обаче Москва обвини "националистическите формирования" и властите в Киев в това, че държат цивилните като жив щит.


Това съобщи в понеделник Михаил Мизинцев, ръководител на Националния център за управление на отбраната на Руската федерация, цитиран от държавната агенция ТАСС.

"Подразделенията се изтеглят на безопасно разстояние и осигуряват изтеглянето на тази категория граждани във всяка посока, която изберат“, каза Мизинцев.

 

Той подчерта, че няма пречки за излизането на цивилни от Азовстал, с изключение на принципното решение на самите власти в Киев и командирите на националистически формирования да продължат да държат цивилните като жив щит. Стоманодобивният завод е последният пристан на украинската отбрана в Мариупол, превърнал се в център на най-тежките сражения в конфликта между Украйна и Русия. Превземането на пристанищния град Мариупол отдавна се разглежда като решаваща стъпка в руската инвазия в Украйна. Причината - ако падне под руски контрол, Мариупол ще осигури сухопътен мост между Донбас и анексирания от Русия през 2014 г. полуостров Крим.

 

"Ако цивилните все още са в металургичния комбинат, ние категорично изискваме от властите в Киев незабавно да издадат подходяща заповед на командирите на националистически формирования да ги освободят“, продължи генералът.

 

Путин даде ултиматум войниците да се предадат още миналата седмица, а чеченският лидер Рамазан Кадиров посочи, че Мариупол ще в четвъртък. Междувременно

украинските войници в "Азовстал" заявиха, че броени часове остават на съпротивата на Киев и битката ще бъде загубена. На фона на всичко това руският президент Владимир Путин нареди "Азовстал" да не бъде щурмуван от войските на Кремъл, а да бъде обграден така, че "муха да не прелети" в района. Тоест - пълна блокада. Анализатори посочват, че целта на всичко това е една - войниците и цивилните в завода да бъдат уморени от глад.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама